Kritische reacties op WHO suikerrichtlijn


05.03.2015

De nieuwe WHO richtlijn over suikerconsumptie is gisteren gepubliceerd en leidt al meteen tot kritische reacties. De aanbeveling van de WHO - gebaseerd op een review van wetenschappelijke publicaties - luidt dat dagelijkse consumptie van suiker niet meer moet bedragen dan 10% van de
calorie-inname. Een verdere verlaging tot 5% zou nog meer gezondheidsvoordelen opleveren, vooral in het voorkomen van tandcaries.

Kritiek komt er van NGOs die de richtlijn te zwak vinden, omdat de 5% aanbeveling slechts een `voorwaardelijke' aanbeveling is. Zij stellen dat WHO zich heeft laten beinvloeden door de voedingsmiddelenindustrie, die niet gebaat is bij een stringentere 5%-norm.

Kritiek komt ook uit de hoek van de voedingsmiddelenconcerns, omdat de wetenschappelijke onderbouwing voor de aanbevelingen te zwak zou zijn. Ook stellen zij dat de WHO de oorzaken van de obesitasepidemie niet goed doorgrondt.

Wemos heeft een onderzoek lopen naar beinvloeding van de suikerrichtlijn door verschillende lobbygroepen. De resultaten van dit onderzoek verwachten we half mei te kunnen publiceren.