Expositie Inktspot & uitreiking Junior Inktspotprijs in het Persmuseum

De reizende tentoonstelling INKTSPOT toont de beste politieke tekeningen van het afgelopen jaar, van 26 'vaste' tekenaars (waaronder TRIK, Pieter Geenen, de helaas vorig jaar overleden Marnix Rueb, Mirjam Vissers en Siegfried Woldhek) en 10 gasttekenaars (onder anderen Jeroen de Leijer, Milo en Benjamin Kikkert.

De opening op donderdag 5 maart wordt verricht door Nederlands meest productieve striptekenaar Hein de Kort.

Speciale aandacht is er voor Bas van der Schot. Hij is de winnaar van de Inktspotprijs 2013-2014, de prijs voor de beste politieke prent, die op donderdag 2 oktober 2014 werd uitgereikt in het Haagse Perscentrum Nieuwspoort.

Het politiek jaar 2013-2014 staat voor veel tekenaars in het teken van uiteenlopende onderwerpen als de participatiemaatschappij, de klimaatcrisis, het bankwezen en zijn bonuscultuur en natuurlijk duistere types als Zwarte Piet en Poetin.

Tijdens de opening van de expositie in het Persmuseum op 5 maart wordt tevens de winnaar van de tiende editie van de Junior Inktspotprijs bekend gemaakt. De winnaar wordt gekozen door een speciale jongerenjury bestaande uit leerlingen van het voortgezet onderwijs uit heel Nederland. Eerdere winnaars waren TRIK, Djanko, Paul Kusters en Argus.

Ook wordt de winnaar van de Politiek Tekentalentprijs bekend gemaakt: de scholier die zelf de beste (politieke) cartoon heeft gemaakt. De winnende tekening wordt aan de expositie toegevoegd.

De Junior Inktspotprijs is een samenwerking van de Stichting Pers en Prent en het Persmuseum.

De opening van de expositie INKTSPOT 2013-2014 zal op donderdag 5 maart om 17.30 uur worden verricht.