Belastingwedloop vormt grote bedreiging aanpak extreme ongelijkheid

Persuitnodiging Oxfam Novib

Belastingwedloop vormt grote bedreiging voor aanpak extreme ongelijkheid

Oxfam Novib roept overheid op belastingontwijking aan te pakken.

Ludieke actie Oxfam Novib op het Plein.

Den Haag, 5 maart. De voortdurende internationale belastingwedloop tussen landen - gericht op het binnenhalen van buitenlandse investeringen en bedrijven - vormt een grote bedreiging voor de strijd tegen extreme ongelijkheid en armoedebestrijding. Zo ondervinden ontwikkelingslanden de nadelige gevolgen van dalende belastingopbrengsten. Op donderdag 5 maart debatteert de Kamer over belastingontwijking. Op hetzelfde moment roepen de Oxfam Novib actie-figuren Wieb ( staatssecretaris Wiebes ) en Bloempje ( minister Dijsselbloem ) op het Plein in Den Haag de Kamerleden op om de belastingwedloop tegen te gaan. De actie-figuren vormen een boog voor de ingang van het Kamergebouw met de slogan ' Welkom in ons belastingparadijs '.

Aanstaande donderdag debatteert de Kamer met staatssecretaris Wiebes en Minister van Financien Dijsselbloem over belastingontwijking. Daarom roept Oxfam Novib de Kamerleden en bewindslieden op om de Nederlandse belastingregels voor bedrijven op zo'n manier vorm te geven dat ze niet misbruikt kunnen worden door bedrijven die hier niet tot nauwelijks aanwezig zijn. Wereldwijd geven landen buitensporige belastingvoordelen weg aan internationale bedrijven. Ook Nederland doet hier actief aan mee door aan grote internationale bedrijven veel belastingvoordelen te gunnen. Minstens 80% van de grootste bedrijven ter wereld heeft een brievenbusfirma in Nederland.

"Om armoede en ongelijkheid te bestrijden zijn belastingen onmisbaar. Maar door de belastingwedloop tussen landen wereldwijd hoeven bedrijven relatief steeds minder belasting te betalen. Bovendien kunnen multinationals en rijke mensen heel gemakkelijk belasting ontwijken via Nederland. Daarvoor betalen gewone burgers hier de prijs, maar lopen de meest gemarginalseerde burgers in de armste landen ook noodzakelijke ondersteuning mis. Nederland moet een einde maken aan de race to the bottom op belastinggebied," zo stelt directeur Campagnes Oxfam Novib Tom van der Lee.

Deze actie is onderdeel van de wereldwijde Fair Tax-campagne van Oxfam Novib tegen inkomensongelijkheid en op de abjecte tegenstelling tussen extreme rijkdom en armoede. De 80 rijkste mensen bezitten nu evenveel als de armste helft van de wereldbevolking en in 2016 bezit de rijkste 1 procent van de wereld meer vermogen dan de overige 99 procent van de wereldbevolking. Wieb en Bloempje en hun oproep aan de bewindslieden zijn hier al te zien. Al meer dan 10.000 mensen ondersteunen deze oproep.

Wat : Oxfam Novib oproep tegen de belastingwedloop door actie-figuren Wieb en Bloempje voor Kamergebouw.

Waar : Het Plein, voor de ingang van de Tweede Kamer, Den Haag.

Wie : Actie-figuren Wieb en Bloempje, (ovb), Oxfam Novib belastingexperts Esme Berkhout en Francis Weyzig

Tijdstip : Vanaf 09:45u.