Duurzaamheidsambities Aviolanda vastgelegd

2-3-2015 - Duurzaamheidsambities Aviolanda vastgelegd

Hoogerheide - Deze week hebben elf uiteenlopende partijen de Duurzaamheidsverklaring Aviolanda getekend. Aviolanda Woensdrecht is het cluster voor aerospace en maintenance. Met de ondertekening laten alle partijen zien dat zij de duurzaamheidsambities van Aviolanda gezamenlijk willen realiseren. De ambities zijn vertaald in kansen en concreet meetbare resultaten. In 2016 vindt een nieuwe monitoring plaats.

Aviolanda Woensdrecht is een duurzame gebiedsontwikkeling met oog voor mens, bedrijven en omgeving. Dit is bekrachtigd in de Ruimtelijke visie Aviolanda en de Samenwerkingsovereenkomst uit 2011. In de samenwerkingsovereenkomst is aangegeven dat partijen zich maximaal inzetten om Aviolanda Woensdrecht zo duurzaam mogelijk te ontwikkelen. Om dit meetbaar, zichtbaar en tastbaar te maken is er een nulmeting gedaan en zijn verbeterkansen in kaart gebracht.

Huidige score duurzaamheid: zeer goed

De nulmeting is volgens de befaamde BREEAM-NL methode gedaan. Die werkt met een zestal categorieen. Per categorie is een score vastgesteld die is omgerekend naar een totaalscore. Begin 2012 kreeg de gebiedsontwikkeling Aviolanda een score van 49%, ofwel twee van de vijf sterren. Dit staat omschreven als `goed'. Bij de herijking in 2014 stegen deze scores verder naar 63%, ofwel drie sterren. Deze score staat omschreven als `zeer goed'.

Hoge ambities

In de verklaring is opgenomen dat alle partijen de komende tijd extra inzetten op de categorieen Bronnen (beperken van het primair energieverbruik en watergebruik), Ruimtelijke ontwikkeling (ruimtegebruik) en Gebiedsklimaat (geluid). Kansen uit de drie categorieen zijn onder meer een gezamenlijke aanpak van de waterhuishouding, inbouw van energiemeters in gebouwen, het verbeteren van het openbaar vervoer, carpoolmogelijkheden, verbetering van het waterklimaat en energieopwekking via zonnepanelen. Dit laatste wordt momenteel al onderzocht.

Kijk ook op www.aviolanda.nl.