Pilot met uitbesteding niet-kerntaken projectbeheersing SAA

05-03-2015

In het programma Schiphol - Amsterdam - Almere (SAA) heeft Rijkswaterstaat als pilot de zogeheten niet-kerntaken op het gebied van bedrijfsvoering en projectbeheersing uitbesteed. Een belangrijke drijfveer is de verwachting dat de uitbesteding leidt tot een hogere kwaliteit tegen lagere kosten. Rijkswaterstaat besteedt in de pilot geen kerntaken uit, houdt zelf de regie en is eindverantwoordelijk voor de projectbeheersing.

Werkzaamheden aan de A6 bij Almere, graafmachines aan het werk.

Verbreding van de A6 bij Almere, onderdeel van SAA

De pilot past in het streven van Rijkswaterstaat de inhuur te verminderen en meer `in producten' uit te vragen. Als de pilot een succes blijkt, is de kans groot dat Rijkswaterstaat in meer projecten taken op het gebied van projectbeheersing uitbesteedt.

Welke taken besteedt Rijkswaterstaat uit?

In de pilot besteedt Rijkswaterstaat voornamelijk taken uit op het gebied van uitvoering, voorbereiding en ondersteuning op het gebied van projectbeheersing en bedrijfsvoering, zoals uitvoerende werkzaamheden bij:

* risicomanagement (organiseren sessies, bijhouden risicodossier)

* scopemanagement

* planning

* managementinformatie

* financieel management (budgetteren, rapporteren)

* het uitvoeren van audits

Het werk van de managers projectbeheersing is niet uitbesteed, omdat dit een kerntaak is. De regie blijft dus bij Rijkswaterstaat. De managers projectbeheersing beoordelen of de producten van opdrachtnemer voldoen aan de overeengekomen eisen.

Belangrijkste doelen

Het contract heeft een looptijd van 8 jaar. In die tijd werken Rijkswaterstaat en opdrachtnemer samen aan het realiseren van de volgende hoofddoelen:

* bedrijfsvoering is op orde en SAA is `in control'

* de continuiteit van de bedrijfsvoering bij SAA is verzekerd

* de kwaliteit van de bedrijfsvoering en de projectbeheersing wordt verder verhoogd

* goede samenwerking tussen opdrachtnemer en opdrachtgever

In de overeenkomst, het bijbehorende plan van aanpak en het risicobeheersplan is vastgelegd hoe die hoofddoelen worden gerealiseerd.

Het grootste verschil ten opzichte van reguliere inhuur is voor de opdrachtgever dat vooraf helder moet zijn welke producten de opdrachtnemer gaat leveren en welke eisen daaraan worden gesteld. Voor opdrachtnemer is het verschil dat Rijkswaterstaat de kwaliteit van de geleverde producten maandelijks expliciet toetst.

Voorlopige resultaten

De pilot loopt nu een jaar. De managers projectbeheersing en de projectmanagers van SAA zijn tot nu toe tevreden tot zeer tevreden. De belangrijkste doelen worden volgens planning behaald. De integrale aanpak bij de uitbesteding zorgt ervoor dat opdrachtnemer maximaal kan verbeteren en dat Rijkswaterstaat als opdrachtgever maximaal wordt `ontzorgd'. De gezamenlijke doelen uit het contract blijken goed te werken. De goede samenwerking ontstaat ook door het feit dat medewerkers van de opdrachtnemer op dezelfde locatie werken als de overige medewerkers van SAA. Wel duurde het lang voordat de medewerkers van opdrachtnemer toegang hadden tot de bedrijfsvoeringsystemen van Rijkswaterstaat. Als Rijkswaterstaat meer wil gaan uitbesteden, ligt hier een kans voor verbetering. In de eerste helft van 2015 laat Rijkswaterstaat een onafhankelijke evaluatie van de pilot uitvoeren.