Stevige discussie over wetsvoorstel aanpassing sanctiemechanisme Wet Hof

Stevige discussie over wetsvoorstel aanpassing sanctiemechanisme Wet Hof

05 maart 2015

Woensdag sprak de Tweede Kamer met minister Jeroen Dijsselbloem (Financien, PvdA) over het wetsvoorstel Aanpassing van de Wet Houdbare overheidsfinancien (Wet Hof). In de Wet Hof zijn regels opgenomen ten aanzien van de begrotingen van decentrale overheden . Deze Wet die mede onder druk van Brussel tot stand kwam moet ervoor zorgen dat het begrotingstekort van Nederland beperkt blijft en dat ook provincies, gemeenten en waterschappen daar een bijdrage aanleveren.

Tijdens dit plenaire debat ging het over een wetsvoorstel tot aanpassing van het sanctiemechanisme uit de Wet. Decentrale overheden kunnen een sanctie krijgen als begrotingsregels worden overschreden. Voor D66, ChristenUnie en het CDA gaat de door het kabinet voorgestelde aanpassing het sanctiemechanisme niet ver genoeg. Zij riepen minister Dijsselbloem via een amendement op om de zelfstandige sanctiebevoegdheid van de regering uit de wet schrappen en het bij een tevens in de Wet opgenomen bepaling te laten waarin staat dat de regering een sanctie vanuit Brussel kan doorvertalen naar de decentrale overheden. Minister Dijsselbloem vond het amendement van de drie partijen veel te ver gaan. Een minister van Financien moet een eigenstandige verantwoordelijkheid hebben voor houdbare overheidsfinancien; die verantwoordelijkheid is niet alleen maar een afgeleide verantwoordelijkheid als Brussel een sanctie oplegt.

De begrotingsregels uit de Wet Hof kunnen zorgen voor een rem op investeringen van decentrale overheden. Daar is door de Kamer al vaker op gewezen. Eind 2013 werd een motie van oud-Kamerlid Eddy van Hijum (CDA) Kamerbreed gesteund die de regering verzocht te voorkomen dat de Wet Hof leidt tot uitstel of afstel van investeringen. Tijdens het debat liet Dijsselbloem echter weten toch de mogelijkheid open te willen laten dat investeringen kunnen worden uitgesteld of afgesteld. Hij denkt niet dat de wet en daarin opgenomen sanctiemechanisme negatief uit zal werken op investeringen van decentrale overheden: "Er is volop investeringsruimte. Laat de provincies, als zij dat kunnen, vooral investeren. De economie kan het op dit moment uitstekend gebruiken." Hij was tevens van mening dat hij al behoorlijks schappelijk is geweest richting de Kamer en de decentrale koepels. Om de koepels tegemoet te komen had hij zelfs een nota van wijziging ingediend waarin wordt gesteld dat alleen sancties mogelijk zijn op basis van een gerealiseerde structurele overschrijding van twee jaar of langer, dus niet alleen op basis van ramingen.