Vakbondsleiders bezoeken missies Midden-Oosten en Mali

Nieuwsbericht | 05-03-2015 | 17:06

De voorzitters van de vakbonden voor Defensiepersoneel hebben van dinsdag tot en met vandaag de Nederlandse missies in het Midden-Oosten en Mali bezocht. Ze ervoeren zo zelf de leef- en werkomstandigheden van de Nederlandse militairen.

Vakbondsleiders bezoeken missies Midden-Oosten en Mali.

Het gezelschap bestond uit Jean Debie (VBM), Marc de Natris (KVMO), Annemarie Snels (AFMP) en Leon van der Hulst (ACOM). Bij de Air Taskforce in het Midden-Oosten hoorden zij over het verloop van de operatie boven Irak. Inmiddels hebben de F-16's tijdens bijna 600 missies ruim 300 keer hun wapens gebruikt. Het Nederlandse personeel blijkt zeer gemotiveerd; 94 procent van de medewerkers vindt de Nederlandse deelname aan de strijd tegen ISIS zinvol. Als meest belastend werd de scheiding van het thuisfront ervaren.

Belangrijke analyses

In Mali bezochten de vakbondsleiders eerst de All Source Intell Fusion Unit in de hoofdstad Bamako. Deze inlichtingeneenheid voorziet het VN-hoofdkwartier van belangrijke analyses over de situatie in Mali. Een gang over het kamp gaf een goed beeld van het leven en werken van de 65 Nederlanders.

Vakbondsleiders bezoeken missies Midden-Oosten en Mali

Warm en stoffig

Vervolgens reisde het gezelschap door naar Kamp Castor in Gao. Vanaf deze Nederlandse basis worden inlichtingen verzameld en verwerkt voor VN-missie Minusma. De voorzitters ervoeren hier de warme en stoffige omstandigheden waarin ruim 500 Nederlandse militairen werken. In gesprekken uitte het personeel onder meer zorgen over het Malinese stof en de soms moeizame verbindingen met het thuisfront. De vakbondsmensen zagen onder meer dat het personeel over steeds meer goede slaap- en werkplekken beschikt.