Nieuwe TV-serie bij RTV NH: Onder De Hamer

Nieuwe TV-serie bij RTV NH: Onder De Hamer

Amsterdam

5 maart 2015

Veilinghuis De Eland in Diemen zit vol met verhalen. Dit dachten programmamakers Paul Tromp en Ron Flens van RTV NH ook en maakten een 7-delige serie welke een kijkje geeft achter de schermen bij en in de geschiedenis van dit veilingfenomeen.

Apenschedel

Een icoon dat ooit door Stalin aan de Duitsers werd verkocht, de achtergelaten koffers van Schiphol, een apenschedel voor de ware verzamelaar of een Gouden Kalf met een mysterieuze herkomst.

Het programma duikt even in het verleden van de Eland. Het veilinghuis begon ruim 100 jaar geleden aan de Elandsgracht in de Amsterdamse Jordaan. In de jaren '80 kwam Peter Trommelen aan het roer. Samen met Eva Trommelen zorgde hij ervoor dat het veilinghuis zich ontwikkelde tot een veilinghuis voor de gewone man. Peter Trommelen overleed twee jaar geleden en nu wordt het veilinghuis voortvarend gerund door Eva, bijgestaan door de jongste veilingmeester van Nederland, Nick Landwaard.

Het programma geeft bovenal een bijzonder en intiem inzicht in het reilen en zeilen van een veilinghuis. Zo wordt de kijker meegenomen naar stoffige zolders, een hotel in hartje Amsterdam dat gestript wordt of een verlaten loods. Gaat het om rommel of worden er pareltjes opgedoken?

Bakken met geld

Wekenlang volgden de programmamakers de mensen en voorwerpen in de aanloop naar de Super Sunday, de grote veilingdag. En daar komen de meest uiteenlopende mensen op af komen om hun slag te slaan.

Zo zien we ook hoe er bijna duizend euro geboden wordt op een bak met scharen, messen en leathermans die op Schiphol uit de bagage gehaald zijn. Een handelaar uit België vindt het goede handel. De ene klant moet 4000 euro betalen voor een schilderij van de Bergense schoolkunstenaar Philarski en een ander klant gaat met tien schilderijen voor een tientje de deur uit. De eerste hangt het schilderij boven zijn bed, de laatste gebruikt de kunstwerken om een buurthuis mee op te fleuren.

Uitzendingen

De 7-delige serie Onder De Hamer is vanaf maandag iedere week om 16:45 uur te zien en de herhalingen om 16:45, 19:40 en 20:30 uur op RTV NH.