Een weefsel rondom Bach o.l.v. Erik van Nevel

Persbericht

Een weefsel rondom Bach o.l.v. Erik van Nevel

Met Bach, Bach, Bach presenteert het Nederlands Kamerkoor een programma speciaal voor Bachliefhebbers. Weinig uitgevoerde parels van Bach’s zoon Carl Philipp Emanuel gaan hand in hand met het onwaarschijnlijk populaire Immortal Bach van Knut Nystedt. Uiteraard ontbreekt de meester zelf niet. Erik Van Nevel werd gevraagd het programma te dirigeren. Hij is oprichter van het fameuze ensemble Currende, en al jaren een autoriteit op het gebied van de Oude Muziek.

"Het is een fantastisch idee om een weefsel te maken rond de Bach-figuur, met een hedendaagse knipoog, en om daarin tevens de gevierde Carl Philipp Emanuel aan bod te laten komen." Aldus Van Nevel. Carl Philipp Emanuel Bach, de tweede overlevende zoon van Johann Sebastian, was vooral bekend als klaviercomponist. Zijn motet Bitten is dan ook oorspronkelijk een strofisch lied voor zang en klavier. Van hem én van zijn vader klinken deze en andere motetten. Daarnaast komen twee moderne componisten aan bod, beide geïnspireerd door Bach. Van Sven-David SandstrÃm klinken interpretaties van J.S. Bach’s Der Geist hilft unsrer Schwachheit auf en Lobet den Herrn. Het programma sluit af met Immortal Bach van de onlangs overleden Noor Knut Nystedt. Dit stuk is een bewerking van Bach’s populaire koraal Komm, süsser Tod, komm selge Ruh. Nystedt breidde de originele bezetting van solostem en basso continuo uit naar vijf koren.

Over Erik van Nevel

Erik Van Nevel is oprichter en dirigent van het vocaal en instrumentaal ensemble Currende, dat regelmatig te gast is op de grote Europese festivals. Van 1983 tot 2000 was hij kapelmeester van de Brusselse kathedraal, waar hij de Capella Sancti Michaelis heeft opgericht. Erik van Nevel wordt gezien als specialist op het gebied van Oude Muziek. Met zijn ensemble Currende wordt dan ook vooral 16e, 17e en 18e eeuwse muziek uitgevoerd. Daarnaast voeren ze regelmatig hedendaags werk uit, o.a. vanuit compositieopdrachten. Van Nevel over de aankomende samenwerking: "Ik kijk er zeer naar uit om dit Bach-programma met het Nederlands Kamerkoor te kunnen aanpakken. Het Kamerkoor is een begrip, ook in België. Het koor staat voor een gedegen vocale kwaliteit, gekoppeld aan een overtuigende muzikaliteit."

Uitvoerenden

Nederlands Kamerkoor

o.l.v. Erik Van Nevel

Programma

Johann Sebastian Bach

Singet dem Hernn ein neues Lied

Jesu, meine Freude

Fürchte dich nicht, ich bin bei dir

Carl Philipp Emanuel Bach

Der Kampf der Tugend

Bitten

Trost der Erlusing

Knut Nystedt

Immortal Bach

Sven-David Sandstrom

Lobet den Herrn

Der Geist hilft unsrer Schwachheit auf

Informatie en kaartverkoop:

www.nederlandskamerkoor.nl/bachbachbach

Klik hier voor de YouTubevideo van een eerdere uitvoering van Singet dem Hernn

Concertagenda

Vrijdag 6 maart 2015, 20:15

St. Petruskerk, Boxtel

Voorprogramma: Helmonds Kamerkoor*

Zaterdag 7 maart 2015, 20:15

Grote of Sint Laurenskerk, Alkmaar

Voorprogramma: Bachcantatekoor Bergen*

Zondag 8 maart 2015, 15:00

Chassé Theater, Breda

Woensdag 11 maart 2015, 20:15

Grote of Jacobijnerkerk, Leeuwarden

Donderdag 12 maart 2015, 20:15

Der Aa-Kerk, Groningen

Serie Proefkamermuziek

Vrijdag 13 maart 2015, 20:15

Pieterskerk, Utrecht

Voorprogramma: Utrechts Vocaal Ensemble*

Zaterdag 14 maart 2015, 20:15

Philharmonie, Haarlem

Zondag 15 maart 2015, 15:00

Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam

Voorprogramma: Kamerkoor Vocoza*

* De voorprogramma's beginnen 30 minuten voor aanvang van het concert

Biografie Nederlands Kamerkoor

Het Nederlands Kamerkoor is al meer dan 75 jaar een begrip en staat al decennia lang aan de wereldtop. Het wordt door critici in binnen- en buitenland geroemd om zijn homogene klank én om de solistische kwaliteit van de zangers. Het Nederlands Kamerkoor ziet het als zijn opdracht om koormuziek als kunstvorm springlevend te houden. Educatie en participatie maakt onlosmakelijk deel uit van de missie van het Koor. Nederland kent duizenden amateurkoren. Het Nederlands Kamerkoor verzorgt coaching, workshops en ‘adopteert’ koren als voorprogramma van zijn eigen concerten, zoals ook bij Bach, Bach, Bach het geval is. Naast de eigen concertseries gaat het Koor regelmatig samenwerkingsverbanden aan met gerenommeerde ensembles als het Koninklijk Concertgebouworkest en ASKO|SchÃnberg. Sinds 2011 waakt de Est Risto Joost als chef-dirigent over de klank van het Nederlands Kamerkoor, per 1 augustus 2015 zal hij opgevolgd worden door Peter Dijkstra. Ga naar de complete biografie