Yvon Jaspers bakt hartenpizza's in oudste Ronald McDonald Huis

Eerste Ronald McDonald Huis in Nederland en Europa bestaat 6 maart 30 jaar

Ronald McDonald Huis AMC Amsterdam bestaat op 6 maart precies 30 jaar. Yvon Jaspers bakt er die dag hartvormige pizza's om alle ouders te eren die er de afgelopen drie decennia een tijdelijk thuis vonden, vlakbij hun kind in het Emma Kinderziekenhuis.

Ronald McDonald Huis AMC is het eerste 'logeerhuis' voor ouders en broertjes en zusjes van zieke kinderen van Nederland en Europa. Prinses Margriet opende op 6 maart 1985 de deuren van het Huis, dat door medewerking van kinderkankerspecialist prof. dr. Tom Voute tot stand is gekomen. Sindsdien hebben duizenden ouders van zieke kinderen die in het Emma Kinderziekenhuis AMC zijn opgenomen er gelogeerd. Sommigen een dag, anderen zelfs maanden tot een jaar.

Yvon Jaspers deelt, als ambassadeur van het Ronald McDonald Kinderfonds, op 6 maart om 17.30 uur hartvormige pizza's uit aan gasten, oudgasten en vrijwilligers van het eerste uur. De pizza's worden gebakken in een steenoven die oudgasten aan het Ronald McDonald Huis schonken, om andere ouders een hart onder de riem te steken. Manager van Ronald McDonald Huis AMC Nanda Koeman schetst kort de geschiedenis van het Huis en singer-songwriter Mary Davis Jr. zorgt voor een muzikale omlijsting, zodat dit een gedenkwaardige 30e verjaardag van het Huis wordt. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Tijdschema

17.00 uur: Ontvangst

17.30 uur: Openingswoord Manager Nanda Koeman

17.45 uur: Ambassadeur Yvon Jaspers deelt pizza's uit

18.00 uur: Gelegenheid tot het stellen van vragen

20 uur: Einde

Adres

Ronald McDonald Huis AMC Amsterdam

Meibergdreef 11

1105 AZ Amsterdam

Korte geschiedenis van Ronald McDonald Huis AMC

Kinderkankerspecialist prof. dr. Tom Voute maakt begin jaren '80 in Amerika kennis met de Ronald McDonald Huizen en is direct overtuigd van de noodzaak van zo'n Huis in Nederland; zieke kinderen kunnen niet zonder hun ouders. Het bevordert het genezingsproces als ouders dichtbij hun kind zijn. Hij krijgt steun van McDonald's Nederland, van ouders van ex-patientjes en medewerkers van het Emma Kinderziekenhuis (EKZ). Zij richten samen de Stichting Familieverblijf Emma Kinderziekenhuis AMC op. Op 6 maart 1985 opent Prinses Margriet het allereerste Ronald McDonald Huis in Nederland en Europa, in Amsterdam.

Over Ronald McDonald Huis AMC

Ronald McDonald Huis AMC is meer dan alleen een bed vlakbij het ziekenhuis; het is voor ouders van zieke kinderen ook een plek om tot rust te komen en steun te vinden bij andere ouders en vrijwilligers. Er zijn faciliteiten zoals een keuken, wasruimte en zitkamers, zodat het gezinsleven nog enigszins kan doorgaan. De dagelijkse leiding van het Huis is in handen van een klein managementteam, dat hulp krijgt van maar liefst 140 vrijwilligers. Zonder hen zou het Ronald McDonald Huis niet kunnen bestaan. Ronald McDonald Huis AMC is onderdeel van het Ronald McDonald Kinderfonds, dat 15 'logeerhuizen' biedt op loopafstand van het ziekenhuis. Zo hebben kinderen hun ouders altijd dichtbij. Ronald McDonald Huis AMC krijgt geen subsidie van de overheid en is afhankelijk van donateurs, sponsors en vrijwilligers.