College legt gemeenteraad aangepast plan voor commanderiegebied voor

PERSBERICHT

Dinkelland, 6 maart 2015

College legt gemeenteraad aangepast plan voor commanderiegebied voor

Op 5 maart jl heeft het college van B&W een besluit genomen over een nieuw plan voor het Commanderiegebied. Dit plan legt het college voor aan de gemeenteraad. Aanleiding voor het nieuwe plan is de vernietiging van het bestemmingsplan door de Raad van State.

In het nieuwe plan wordt afgezien van realisatie van een hotel en woningbouw op de huidige visvijver. Dit gewijzigde plan wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Waarom is het plan vernietigd?

Tegen zowel het door de raad vastgestelde bestemmingsplan als het wijzigingsplan zijn door buurtbewoners beroepen ingesteld. Een van de beroepsgronden is dat het plan niet voldoet aan de ladder van duurzame verstedelijking. Deze ladder voor duurzame verstedelijking is ingericht voor een zorgvuldige afweging en transparante besluitvorming bij alle ruimtelijke en infrastructurele besluiten waardoor de ruimte in stedelijke gebieden optimaal benut wordt. De Raad van State heeft geoordeeld dat onvoldoende gebleken is dat de opgenomen onderdelen (hotel, ambachtelijke bierbrouwerij, brasserie, detailhandel en woningbouw) voldoen aan de regionale behoefte en aanbod zoals genoemd in trede 1 van de ladder. Op de overige beroepsgronden van de buurtbewoners is de Raad van State niet inhoudelijk ingegaan.

Uitgangspunten nieuw plan

Naar aanleiding van de uitspraak is opnieuw gekeken naar de haalbaarheid van de verschillende deelgebieden waaruit het plan bestaat. Op basis hiervan is het plan aangepast op de volgende punten:

1. Geen ontwikkeling van een hotel op het Commanderie-eiland

2. We zien af van de bebouwing van de visvijvers. Alleen de locaties aan de Commanderiestraat en de voormalige gemeentewerf blijven in beeld voor woningbouw

3. De ontwikkeling van de brouwerij en brasserie worden opgenomen in de nieuwe plannen. Er komt nader onderzoek naar de ladder voor duurzame verstedelijking en de milieugevolgen

4. Het afkoppelen en verleggen van de Molenbeek wordt meegenomen in het nieuwe plan. Er komt nader onderzoek naar de nieuwe waterhuishoudkundige situatie

5. Uitbreiding van het Openluchtmuseum wordt meegenomen in het nieuwe plan.

6. Uitbreiding van de parkeerplaats de Stadsweide wordt meegenomen in het nieuwe plan

Het kwaliteitsteam heeft op basis van bovenstaande uitgangspunten een nieuwe schets gemaakt van het gebied. Het kwaliteitsteam is in het verleden ook betrokken geweest bij stedenbouwkundig plan en het beeldkwaliteitsplan voor het Commanderiegebied. Bij het nieuwe plan houden we rekening met de ladder van duurzame verstedelijking en de belangen van participanten en buurtbewoners.

De nieuwe opzet van het plan bestaat uit:

1. Realisatie van een Commanderiegebied in de vorm van het plein met brasserie, brouwerij en detailhandel

2. Inrichten van historische tuinen op de locatie van het voormalige hotel

3. Woningbouw aan de Commanderiestraat en voormalige gemeentewerf

4. Behoud van de Weemhof, de horecafunctie zal van De Weemhof overgaan naar de brasserie

5. Verlegging van de Molenbeek aan de noordzijde van het plangebied

Besluitvorming

Op 17 maart aanstaande staat het gewijzigde plan voor het Commanderiegebied op de agenda van de voorbereidingscommissie. Vervolgens zal de gemeenteraad op 31 maart een besluit nemen over het gewijzigde plan voor het Commanderiegebied. Deze vergaderingen zijn openbaar. U bent van harte welkom om bij de behandeling van het plan aanwezig te zijn. De vergaderingen vinden plaats vanaf 19.30 uur in de raadzaal in het gemeentehuis van Dinkelland. De agenda voor deze vergaderingen kunt u tzt vinden op onze website en in Dinkelland Visie.

Communicatie

Verantwoordelijk wethouder Loes Stokkelaar: “Draagvlak voor het nieuwe plan is voor ons erg belangrijk. Voorafgaand aan de besluitvorming door het college is gesproken met de participanten in het plan, met het bestuur van het Openluchtmuseum, met een afvaardiging van de buurtbewoners, Stichting Natuur en Milieu Ootmarsum en Koninklijke Horeca Nederland. Als de besluitvorming door de gemeenteraad heeft plaatsgevonden, gaan we met de betrokken partijen om tafel. We gaan dan de verdere invulling en detaillering van het plan gezamenlijk oppakken en uitwerken.”