Vrijwillige terugroepactie van Shimano rollerbrakes

Shimano heeft geconstateerd dat een klein aantal van de rollerbrakes BR-IM45 en BR-IM55 gekocht na 15 januari 2015 mogelijk een fabricagefout heeft. Uit eigen veiligheidstests is gebleken dat een klein aantal van de betrokken rollerbrakes scheurtjes in de remtrommel vertoont. Indien met grote kracht wordt geremd, kan de rem in het ergste geval breken, hetgeen tot ongelukken zou kunnen leiden.

Tot nu toe zijn er geen incidenten gemeld. Aangezien de veiligheid van consumenten voor Shimano van het grootste belang is, heeft Shimano vrijwillig besloten om de betrokken rollerbrakes uit de markt terug te roepen.

Zie bijgevoegd bestand (of onderaan dit bericht) voor een overzicht van de betrokken landen en fietsmerken. Daarnaast is een kleine hoeveelheid van de betroffen remmen als individuele verpakking naar dealers in de Benelux gestuurd. Bij de betrokken rollerbrakes gaat het alleen om de productiecodes NA en ML.

Deze terugroepactie heeft geen betrekking op fietsen die zijn gekocht voor 16 januari 2015. Betrokken rollerbrakes die zijn voorzien van een witte stip of groene sticker (zie afbeelding onder) zijn reeds gecontroleerd door Shimano en vallen eveneens niet onder deze terugroepactie.

Shimano adviseert consumenten die in het bezit zijn van een fiets met een betrokken rollerbrake het gebruik onmiddellijk stop te zetten en zich tot de dealer te wenden waar zij de fiets hebben gekocht om kosteloos de betrokken rollerbrake te laten vervangen. Consumenten die er niet zeker van zijn of hun fiets is afgemonteerd met een betrokken rollerbrake dienen zich onmiddellijk tot hun dealer te wenden om de rollerbrake te laten inspecteren. Shimano verontschuldigt zich voor het ontstane ongemak.

BETROKKEN LANDEN EN MERKEN

Belgie/Nederland, merken: Batavus, Gazelle, Trek, Sparta

Denemarken, merken: Batavus, Gezelle en Trek

Duitsland, merken: Batavus, Gazelle

Frankrijk, merk: Peugeot

Zweden, merk: Crescent