Onderhandelingsresultaat arbeidsvoorwaarden

Nieuwsbericht | 06-03-2015 | 12:16

Defensie en vakbonden hebben vandaag een onderhandelingsresultaat bereikt over een eerste deelakkoord op weg naar een compleet arbeidsvoorwaardenakkoord voor het Defensiepersoneel. Dit eerste onderhandelingsresultaat bevat afspraken voor de korte en lange termijn. De lange termijnafspraken worden in volgende deelakkoorden uitgewerkt.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert: "Het is goed nieuws dat we een eerste onderhandelingsresultaat hebben bereikt. Dit illustreert de constructieve houding van Defensie en de Defensiebonden. Maar het is vooral goed nieuws voor het Defensiepersoneel dat recht heeft op een nieuwe CAO."

Kernelementen van dit onderhandelingsresultaat zijn:

* Het verhogen van het salaris met 0,8 % voor militair- en burgerpersoneel per 1 januari 2015. Omdat de pensioenen per 1 januari 2015 zijn versoberd, betaalt Defensie minder pensioenpremie. Dit heet de werkgeversvrijval en komt geheel ten goede aan het werknemersloon.

* Intensievere loopbaanbegeleiding en meer individuele keuzemogelijkheden die mede moeten zorgen voor een betere positie van Defensiepersoneel op de arbeidsmarkt binnen en buiten Defensie. De loopbaanbegeleidingscapaciteit wordt hiervoor kwalitatief en kwantitatief verbeterd. Ook wordt het moment waarop voor militairen het doorstroombesluit wordt genomen flexibeler gemaakt. Daarbij lettend op het werkgevers- maar ook het werknemersbelang.

* Het compenseren en voorkomen van een AOW-gat.

* Introductie van een nieuw diensteindestelsel met ingang van 1 januari 2017. Dit stelsel respecteert de bijzondere positie van de militair en bestaande afspraken over inverdienen en het huidige overgangsregime.

* In samenhang met de nieuwe diensteinderegeling koppelen van de pensioenleeftijd aan de AOW-leeftijd. Het recht op UGM-uitkering (Uitkering Gewezen Militairen) gaat hierbij vijf jaar voor de AOW-leeftijd in.

* Er komen meer individuele keuzemogelijkheden ten aanzien van het langer doorwerken.

* De komende jaren worden gebruikt om voor militairen een nieuw pensioenstelsel te ontwikkelen. Hiervoor zijn eerste uitgangspunten benoemd. Het nieuwe stelsel moet zorgen voor een evenwichtige pensioenopbouw voor alle generaties. De uitwerking hiervan zal in volgende deelakkoorden plaatsvinden.

Nadat de vakbonden hun achterban hebben geraadpleegd kan dit onderhandelaarsresultaat worden bekrachtigd. Daarna gaan de partijen weer aan tafel om de uitwerking ter hand te nemen en om de vervolgstappen naar een volgend deelakkoord te zetten.