Eerste Zilveren Krekels 2015

Amsterdam, 6 maart 2015

PERSBERICHT

Eerste Zilveren Krekels 2015

De eerste Zilveren Krekels zijn bekend gemaakt door de VSCD-Jeugdtheaterjury. De Zilveren Krekels maken kans op de Gouden Krekel die op 13 september wordt uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater, samen met de andere VSCD-prijzen. De Krekels zijn de Jeugdtheaterprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) voor de meest indrukwekkende podiumprestatie en productie.

Zilveren Krekel meest indrukwekkende jeugdproductie In de categorie ‘meest indrukwekkende jeugdproductie’ ontvangen de voorstellingen De Tantes (8+) van De Toneelmakerij, Dissus (8+) van Theatergroep Kwatta en Het Gelders Orkest en Leo & Lena (9+) an NTJong een Zilveren Krekel.

De jury over De Tantes: “Een zeldzaam goed gelukte komedie voor jeugdig publiek.” De regie van Paul Knieriem is raak: vier mannen en één vrouw stelen de show met een knap staaltje energieke, strakke en subtiele timing.”

De jury over Dissus: “Acteurs zingen op rijm, muzikanten van Het Gelders Orkest dollen mee en het decor, ogenschijnlijk van een werkplaats of bouwmarkt gehaald, is een medespeler van formaat: robuust, eigenwijs en jongensachtig, met als eindresultaat een spannend kwajongensavontuur!”

De jury over Leo & Lena: “Willems behield de klassieke thema’s, hij liet de personages en de verwikkelingen in tact maar verschafte ze eigentijdse dialogen, zo sappig en grappig dat je elk woord zou willen opzuigen.” Voor pubers een ideale coming-of-age-productie.”

Zilveren Krekel meest indrukwekkende podiumprestatie In de categorie ‘meest indrukwekkende podiumprestatie in het jeugdtheater’ ontvangt Ramses Graus een Zilveren Krekel voor zijn rol in De grote illusionist (8+) van Het Filiaal.

De jury over acteur Ramses Graus in De grote illusionist: “Graus heeft zich zeldzaam goed bekwaamd in bedrieglijke goochelarij waardoor hij niet alleen bedwelmt en ontroert met zijn stem en spel.”

De volledige juryteksten zijn hier terug te lezen.

De prijzen

Alle genres binnen de podiumkunsten voor jeugd en jongeren komen in aanmerking voor de Jeugdtheaterprijzen van de VSCD. Door het jaar heen reikt de jury Zilveren Krekels uit. Deze winnaars vormen de genomineerden voor de Gouden Krekels.

Er is een jeugdtheaterprijs voor de indrukwekkendste jeugdtheaterproductie en een voor de indrukwekkendste podiumprestatie in het jeugdtheater.

De uitreiking

De Gouden Krekels worden uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater op zondag 13 september 2015. Voorafgaand aan het Gala ontvangen de genomineerden hun Zilveren Krekel in Jeugdtheater De Krakeling. Tijdens het Nederlands Theater Festival en TF Jong van 3 13 septtember 2015 worden de genomineerde voorstellingen, indien mogelijk, gepresenteerd in Jeugdtheater de Krakeling.

De jury

De VSCD jeugdtheaterjury 2015 bestaat uit Raoul Boer ( directeur Rabotheater Hengelo), Arjen Berendse (directeur Theater Aan de Slinger), Annette Embrechts (Theater- en dansrecensent (o.a. Opium radio)) Anoek Jentjens (Educatie & Publiciteit SSBU), Gonny Gakeer (actrice), Rob Roos (Directeur Theater aan de Schie en het Wennekerpand) en Colette van Wees (Programmering Jeugdtheater de Krakeling).

De VSCD

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) is de belangrijkste belangenbehartiger van theaters, concertzalen en festivals. Podiumkunstenaars dragen krachtig bij aan het kunstklimaat en zijn het kapitaal van theaters, concertzalen en festivalpodia. Hun prestaties verdienen bijzondere aandacht en een groeiend publiek. Daarom reikt de VSCD elk jaar prijzen uit in verschillende genres voor de indrukwekkendste podiumprestaties.