F-TOP: in actie voor Friese werkzoekende technici

07-03-2015 - De komende 3 jaar worden ruim 200 Friese werkzoekende technici naar een baan begeleid. Dit gebeurt via het project F-Top. Vrijdagmiddag 6 maart was de aftrap van F-Top in het Provinsjehus in Leeuwarden.

F-Top is een initiatief van de provincie Fryslan, vakverenigingen FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie alsmede de werkgeversorganisaties Koninklijke Metaalunie en Uneto-VNI en de aangesloten opleidingsfondsen OOM en OTIB. De provincie Fryslan ondersteunt dit initiatief vanuit het investeringsprogramma Wurkje foar Fryslan. De provincie investeert nu en in de komende jaren 300 miljoen euro extra om de Friese economie sterker te maken (www.fryslan.frl/wurkje).

F-TOP richt zich op het verbeteren van de aansluiting van vraag en aanbod op de Friese arbeidsmarkt in de technische sectoren. Via een scholings- en begeleidingstraject wordt de werkzoekende aan een baan geholpen bij een bedrijf in een van de technische sectoren. Het technische bedrijfsleven krijgt op deze wijze gekwalificeerde en gemotiveerde medewerkers en de werkzoekende heeft weer zicht op een langdurige arbeidsrelatie.

Servicepunt Techniek

De dienstverlening wordt gefaciliteerd vanuit het nieuw op te richten Servicepunt Techniek. Binnen dit Servicepunt werken de initiatiefnemende organisaties straks nauw samen met UWV, de Friese gemeenten en het Friese beroepsonderwijs. De branches Metaalbewerking en Technisch Installatiebedrijf nemen de verantwoordelijkheid voor matching, instroom, scholing en begeleiding van Friese werkzoekende technici. Hiervoor worden arbeidsmarktcoaches ingezet om zo de vraag van de bedrijven optimaal te koppelen aan de beschikbare werkzoekende technici.

Langdurig werklozen

F-TOP biedt tevens werkzoekenden die al wat langer uit het arbeidsproces zijn de mogelijkheid om via specifieke trajecten (orientatie, scholing en stages) hun kennis en vaardigheden te verbeteren waardoor ze een sterkere positie krijgen op de arbeidsmarkt en behouden blijven voor de techniek. Samen met het Friese beroepsonderwijs worden voor deze werkzoekenden maatwerktrajecten opgezet.

Bron: persbericht provincie Fryslan