LATEN WE ZUINIG ZIJN OP DE DRENTSE TAAL EN CULTUUR

'Laot we zunig wezen op de Dreintse taol en kultuur. Meinsen as oe zorgt erveur dat die beholden blieft. Krek aan de olde weerden en gebruken. Daormit bint jullie het cement van de kleine dorpsgemienschappen,' aldus VVD-Lijsttrekker en Gedeputeerde Henk Brink. Lovende woorden aan het adres van Harm Jan Lesschen: eindredacteur, amateur-historicus, taaldocent, wasschupneuger en leedanzegger in Oosterhesselen en omstreken.

Afgelopen vrijdag reikte Henk Brink de - voorlopig - laatste gereedschapskist uit. En Harm Jan Lesschen heeft 'm dubbel en dwars verdiend. In elk van zijn vele hoedanigheden. En dat zijn er nogal wat. Allemaal hebben ze met de Drentse taal en cultuur te maken. Henk brink: "Bij de VVD willen we de verantwoordelijkheden weer meer neerleggen bij de mensen zelf. Binnen de eigen gemeenschap, uitgaan van de eigen kracht. Met eigen initiatief kweek je een vitaal platteland. Daarmee voorkom je krimp en hou je de leefbaarheid in kleine kernen overeind. En daarvan is Harm Jan Lesschen een schoolvoorbeeld."

Harm Jan liet alle lofuitingen dankbaar maar terughoudend over zich heen komen. Hij haastte zich te zeggen, dat hij het allemaal niet alleen kon. Hij kan altijd terugvallen op een zeer actieve kring vrijwilligers om zich heen. Dus hij vond - terecht - dat een deel van de eer ook hen toekwam. Harm Jan: "En ik heb even goed gekeken op de site en het programma van de VVD. Om te zien of daar ook iets in staat over het behoud van de Drentse taal en cultuur. Dat viel me niet tegen. Vooral jullie steun aan het Nedersaksisch kan ik zeer waarderen."

Door VVD Drenthe op 7 mrt 2015