8 mrt Internationale Vrouwendag in WORM Rotterdam


F U C K Y O U F R I E D R I CH !

Rotterdam, 20150304 -- 8 Maart is het internationale vrouwendag en WORM Rotterdam besteedt hier aandacht aan! Met een performance programma, samengesteld uit vrouwen, vanuit verschillende werelddelen en uit Rotterdam! Deze dag is de kick-off voor een jaarlijks terugkerend Internationaal Vrouwendag programma, waarbij komende jaren ook andere partners en instellingen aansluiten, waardoor het programma uitgebreid zal worden met debat, beeldende kunst en nog meer lokaal talent. Aanvang 19.00 uur t/m 00.00 uur.

Onze vriend Friedrich wordt alom beschouwd als geniaal filosoof, maar met vrouwen had hij veel moeite, dat is bekend. Het moet ook schokkend zijn geweest voor hem, dat in zijn tijd vrouwen die zich altijd tevreden hadden gesteld met de rol van decoratief middel tot nageslacht, ineens interesse in wetenschap, politiek en seksuele vrijheid begonnen te vertonen. We begrijpen je wel hoor Friedrich, maar vandaag de daglezen we je met heel veel korrels zout. En geven het podium aan een aantal ijzersterke artiesten, die, als één man, roepen:  F U C K  Y O U  F R I E D R I C H !

"De vrouw heeft veel redenen om zich te schamen: zoveel verwaandheid, oppervlakkigheid,  bemoeizucht, bekrompen vooringenomenheid, kleinzielige grilligheid en onbescheidenheid liggen in haar verborgen." - Friedrich Nietzsche, uit Voorbij Goed en Kwaad (1886)

De Duitse filosoof Friedrich Nietzsche (1844-1900) was de filosoof met de hamer. We zullen hem dit jaar en komend jaar in verschillende gedaanten eren en onteren, voor elk mogelijk doel. Nietzsche's gedachten over de vrolijke wetenschap en zijn denken voorbij goed en kwaad vormen voor WORM een inspiratiebron voor het Vrolijke Verlies, dat een belangrijk Leitmotiv in onze programmering is. Internationale Vrouwendag 2015 vormt daarbij een prachtige aftrap.

Programma
Het programma heeft een eclectische samenstelling van verschillende 'performance art' kunstenaressen, met dans, film, beeldende kunst en een concert. 

HACO (JP) componiste, zangeres, elektro-performer en geluidskunstenares. 
Met invloeden van post-punk, elektro-akoestiek, de avant-garde, improvisatie, post-rock, environment sound en technologie. Haco is ook te zien tijdens VROOM, in Het Klooster, Rotterdam op zaterdag 7 maart. 


Keren Levi I Never Like (ISL/NL, Amsterdam), performance art, dans en muziek. 
Geïmproviseerde, interactieve Clubbing-sessie met als keywords dans, rituelen, feminisme, geweld, gemeenschap en muziek.
De voorstelling Clubbing gaat a.s. do. 5 maart in premiere in Frascati Amsterdam en zal op do 19 en vr 20 maart te zien zijn in de Rotterdamse Schouwburg.

Lilian Scheerder (NL, Eindhoven) als Antoine Panaché 
‘A Gentleman’ met flamboyante aanwezigheid in de wereld van de klankkunst.
Performer met zelfgebouwde lawaai-apparaten, opvallende kostuums en vaak zelfs flamboyant 'in drag'. Haar optredens zijn visueel bijzonder, met daarnaast altijd een belangrijke rol voor geluid, electronica en het bespelen van zelfgebouwde instrumenten met oude machines. 

Joan Dee (FR/NL, Rotterdam), gesprek & screening film ‘Oslo Suscon 2011, Wings of Desire’

Joan gaat uit van haar kracht als vrouw, mentaal en fysiek, en beheerst de kunst om hiermee boven haar eigen kunnen uit te stijgen. Een mooie vorm van hedendaagse propaganda op het snijvlak van feminisme, vrouwelijk ‘oerkracht’ en hedendaagse performance kunst. 

Trickster (NL, Rotterdam), improvisatie & performance 
Improvisatorische performance door een collectief van zes kunstenaressen, met speelsheid, vernietiging, onacceptabel gedrag en vervaging van de moraal. Trick Ster maakt performances, installaties en gemengde media kunstwerken. Het dagelijks leven is hierbij uitgangspunt en wordt met spel en esthetiek becommentarieert. Het collectief bestaat uit: Nina Boas, Nathalie Smoor, Martine van Ditzhuzen, Barbara Ellison, Ieke Trinks, Marielle Verdijk.

Violet Fall; Jenny Thiele (DE), Elisa Batti (NL/IT), concert, performance 
Elektronisch gemanipuleerde geluiden vervaardigd door speelse vocale, poëtische zinnen, zuchten, ademen en (uit)roepen met de etherische, energieke stem van Jenny Thiele en dry sounds, grooves en beats van Elisa Batti.





WORM