Medische studenten uit de kleren voor Internationale Vrouwendag


Medische studenten lanceren artistiek naakt verjaardagskalender om geld op te halen voor goed doel dat opkomt voor vrouwenrechten

ROTTERDAM, 20150305 -- Een groep medische studenten, allen actief bij The International Federation of Medical Students’ Associations - The Netherlands (IFMSA-NL), lanceren 8 maart in het kader van Internationale Vrouwendag de meest spraakmakende kalender van het jaar. Zowel vrouwelijke als mannelijke studenten hebben bedekt naakt voor de kalender geposeerd om zo de kracht, schoonheid en gelijkheid van de vrouw te eren. Zij zullen met de verkoop van de kalender geld ophalen. Het geld wordt gedoneerd aan de Panzi Foundation van gynaecoloog en mensenrechtenactivist, dr. Mukwege, en aan een eigen project van een IFMSA-lid, wie zich namens Be-More inzet voor de vrouwen in Malawi.

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag is een select groepje medische studenten samen met fotografe Inge Smulders en een team van stylisten en visagisten twee dagen in de weer geweest om een bedekt-naakt verjaardagskalender te maken. Zowel vrouwelijke als mannelijke studenten uit het hele land zijn vrijwillig uit de kleren gegaan, met als doel om de schoonheid, kracht en bovenal de gelijkheid van de vrouw te eren. In lijn met de door de Verenigde Naties geformuleerd thema voor Internationale Vrouwendag: ‘make it happen’ – for greater awareness of women’s equality, wordt er per kalendermaand op symbolische wijze de positie van de vrouw in de wereld op verschillende manieren weergegeven. Zo staat de maand oktober in het teken van vrouwen in de Wetenschap en is de maand september gewijd aan vrouwelijk muzikaal talent. Daarnaast worden de man-/vrouwrollen en relaties in de samenleving op soms humoristische wijze afgebeeld.

Internationale Vrouwendag kent in Nederland zijn bestaan sinds 1912 en staat sindsdien in het teken van de strijdbaarheid en gelijkwaardigheid van de vrouw. Hoewel de dag ruim honderd jaar geleden werd ingevoerd als een socialistische beweging die streed voor vrouwenemancipatie, wordt er tegenwoordig op lokaal, nationaal en internationaal niveau aandacht gevraagd voor een breed scala aan thema’s, variërend van economische zelfstandigheid tot arbeidsdiscriminatie en seksueel geweld.

Met name binnen dit laatste domein is helaas nog veel winst te behalen. Uitbuiting van vrouwen en schending van hun menselijke rechten is in veel gebieden aan de orde van de dag. Zo ook in het door conflict geteisterde Congo waar ontvoering en seksueel geweld een veel gebruikt wapen is om angst te zaaien. Na het horen van de institutionele voordracht van Congolese gynaecoloog en mensenrechtenactivist Dr. Mukwege wist Shanice Beerepoot, de initiatiefnemer van de kalender, dat het op te halen bedrag toebehoort aan diens Panzi Foundation, dat zich inzet voor vrouwen die slachtoffer zijn geworden van seksuele mishandeling.

Om zich ook in te zetten voor een tweede belangrijk aspect waar Internationale Vrouwendag aandacht aan besteedt, namelijk economische zelfstandigheid van vrouwen, wordt ook een deel van het bedrag gedoneerd aan eigen project van IFMSA-lid Merel Stevens. Zij reist aankomende zomer af naar Malawi om daar namens Be-More de vrouwen in de community te helpen om zelfstandig en onafhankelijk in hun levensvoorziening te worden.

 De bedekt-naakt kalender voor Internationale Vrouwendag is een project van de International Federation of Medical Students' Associations - The Netherlands (IFMSA-NL). IFMSA is wereldwijd actief in 116 verschillende landen en richt zich op 'global health' en alles wat daarop van invloed is, zoals volksgezondheid, medisch onderwijs, seksuele gezondheid en mensenrechten. De werkgroep seksuele gezondheid en aids vraagt jaarlijks middels verschillende ludieke acties aandacht voor rechten van de vrouw tijdens Internationale Vrouwendag. De kalender is te koop voor 9,95 euro via www.ifmsa.nl/iwdkalender.





International Federation of Medical Students' Associations - the Netherlands