Vrouwen veroveren plek in bierwereld

Op zondag 8 maart 2015, Internationale Vrouwendag, presenteren vrouwen het eigen gebrouwen bier Deliria in het Delirium Cafe in Amsterdam. Er is niets van waar dat bier alleen iets is voor mannen. Voor de derde keer op rij is het bittere, blonde gelegenheidsbier gebrouwen bij Brouwerij Huyghe in Melle, Belgie. Wereldwijd is Deliria erg populair met export naar onder andere de VS en zelfs China. Dit jaar zal het voor het eerst ook in Nederland van de tap stromen. De Amsterdamse Bianca Hobrink was een van de gelukkige dames in het internationale brouwgezelschap. Zij zal op 8 maart van 15.00 tot 17.00 uur haar eigen gebrouwen bier aan alle bierbeminnende dames presenteren.

Vrouwenbier bestaat niet

Internationaal Biersommelier & zytholoog Fiona de Lange: "Ruim 30% van de vrouwen drinkt bier. In een teruglopende pilsmarkt is de vrouw dus een belangrijke doelgroep voor bierbrouwers. En dan niet voor het drinken van zoete bieren. Door de jaren heen heb ik via kwalitatief onderzoek ruim 350 vrouwen ondervraagd en aan een blinde smaakproef onderworpen. Daaruit bleek geen favoriete smaak en al helemaal geen zoet. Een vrouwenbier bestaat dus niet. Er zijn veel vooroordelen over vrouwen en bier en bier in het algemeen. Tijdens een interessant programma op 8 maart aanstaande worden vele bierfabels ontrafeld."

Bitter

Deliria is zeker geen typisch vrouwelijk, zoet bier, maar een zwaar (8,5% VOL alcohol) blond, Belgische ale die mooi in balans is en een kruidig, mild hoparoma heeft, met fruitige tonen van appel en chardonnay druiven. Dit gelegenheidsbier wordt in beperkte volume gebrouwen, zo'n 500 hectoliter. De vorige edities vielen bij zowel kenners als de gewone bierliefhebber erg in de smaak. Het bier won ook meteen al een eervolle vermelding op de internationale bierwedstrijd Brussels Beer Challenge (sept 2013).