MINISTER SCHULTZ: MEPPEL DURFT GRENZEN TE VERLEGGEN

Door VVD Drenthe op 8 mrt 2015 - Tijdens een werkbezoek aan de Containerhaven van Meppel kregen VVD-wethouder Roelof Pieter Koning en VVD-gedeputeerde Henk Brink een groot compliment van Minister Melanie Schultz van Infrastructuur & Milieu: "Meppel is voor haar economische expansie aangewezen op nauwe samenwerking binnen een brede regio. Je ziet niet vaak dat zoiets zo goed lukt als hier. Meppel durft letterlijk en figuurlijk grenzen te verleggen. En met succes."

Het werd een ontspannen boottocht met een brede VVD-delegatie op Motorschip Zomerland. Onder een weldadig voorjaarszonnetje voer het schip van Zwartsluis naar Meppel. In Zwartsluis bracht het gezelschap eerst een bezoek aan de sluis in het Meppelerdiep. Momenteel bouwt Rijkswaterstaat die om tot een schutsluis. Breder en dieper dan de huidige keersluis. Zo kan de sterke groei in goederenvervoer over het Meppelerdiep worden opgevangen. Dankzij de nieuwe sluis wordt de vaarweg tussen Drenthe en het IJsselmeer vrijwel het hele jaar bevaarbaar.

Meppeler Wethouder Roelof Pieter Koning: "Vervoer over water wint sterk aan populariteit. En Meppel behoort inmiddels tot de Top 10 van Nederlandse containerhavens. Daardoor is er grote vraag naar extra watergebonden bedrijventerreinen. Meppel zal daarvoor de Provinciegrens over moeten. Wij werken daarin nauw samen in een Gezamenlijk Havenbedrijf. Meppel bekleedt een schakelfunctie. Enerzijds zijn we sterk gericht op de regio Zwolle - Kampen - Meppel. Maar anderzijds is Meppel een belangrijke exporthaven voor het bedrijfsleven in Drenthe."

VVD-Gedeputeerde Henk Brink (Verkeer & Vervoer, Waterwegen): "Zoiets lukt alleen als je wilt denken in kansen, niet in beperkingen. En de samenwerking durft aan te gaan met bedrijven, brancheorganisaties en overheden in de regio. We zien allemaal het belang van economische groei in dit gebied. Daar wil ook de Provincie Drenthe een steentje aan bijdragen. Immers, Meppel is voor Drenthe een belangrijke aansluiting op open water. En daarmee met vervoersstromen binnen de Provincie."

Tijdens de vaartocht van Zwartsluis naar Meppel vond aan boord uitgebreid overleg plaats met de Minister. Daarbij was ook Marco Swenne van het Gezamenlijk Havenbedrijf aanwezig. Maar ook de VVD-Lijsttrekkers van de Waterschappen Reest & Wieden en Groot Salland, successievelijk Mark Strolenberg en Ad Nijhuis, waren aangeschoven. Beide Waterschappen zijn beoogd fusiepartner. Minister Schultz was aangenaam verrast door de manier waarop alle verschillende bestuurslagen met elkaar de samenwerking (Rijk, Provincie, Regio en Waterschappen) aangingen. En hoe alle betrokken partijen daarbij het gezamenlijk economisch belang in het oog houden.