Klanttevredenheidsonderzoek WMO


Elk jaar wordt namens de gemeente Mook en Middelaar een onderzoek uitgevoerd naar de klanttevredenheid over de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Verbetering dienstverlening

Met de uitkomsten van dit onderzoek wil de gemeente de kwaliteit van haar dienstverlening verbeteren.

De Kanteling

Ook in 2013 zijn er vragenlijsten en interviews afgenomen. Het onderwerp van dit onderzoek was de uitvoering van De Kanteling. Het doel van De Kanteling is dat burgers met een beperking zo volwaardig mogelijk kunnen meedoen aan de samenleving en zoveel mogelijk zelfredzaam blijven. De
gemeente Mook en Middelaar heeft besloten om dit onderzoek uit te voeren om na te gaan in hoeverre de gemeente daadwerkelijk gekanteld is.

Resultaten

Uit de beantwoording van de vragenlijsten kwam naar voren dat de tevredenheid over het contact met het Klant Contact Centrum (KCC), het WMO-loket en de WMO-consulenten groot is. De consulenten gaan op huisbezoek bij mensen die een aanvraag doen voor ondersteuning. Uit de interviews komt naar
voor dat de gesprekken meestal in een goede sfeer verlopen. Belangrijk hierin is dat de clienten het gevoel hebben dat de consulent inzicht heeft in hun situatie en duidelijk communiceert.

Aanbeveling

Als aanbeveling is in het rapport opgenomen dat er aandacht dient te zijn voor heldere verslaglegging van de gesprekken. Vanaf begin van dit jaar wordt er een breed keukentafelgesprek gevoerd waar na afloop verslaglegging ook een eis is. De client ontvangt dan altijd het verslag wat ook door
hen wordt ondertekend.

Mantelzorgbeleid

Daarnaast wordt aanbevolen aandacht te hebben voor ondersteuning van mantelzorgers. Momenteel stelt de gemeente mantelzorgbeleid op en wordt bekeken hoe de gemeente de mantelzorgers beter kan bereiken om adequate ondersteuning in te kunnen zetten wanneer dit noodzakelijk geacht wordt.
Ook neemt de gemeente nazorg aan inwoners waar een huisbezoek is afgelegd mee als aandachtspunt. Het volledige rapport is onderstaand te lezen.















.

* Gemeente Mook en Middelaar - Rapport Wmoklanttevredenheidsonderzoek over 2013 - De Kanteling - definitiefx.pdfpdf(1,66 MB)

Document download informatie:

* Bestanden met de extensie .pdf kunnen gelezen worden met bijvoorbeeld: Adobe Reader