Debatbattle in de Week van het Geld


10 maart 2015

Leerlingen met wethouder Edwin Voorbij in debat over geld

In de Week van het Geld gaan ruim 300 leerlingen van groep 7 en 8 op 12 maart met elkaar en met wethouder Onderwijs, Edwin Voorbij, in debat over het actuele thema `Money talks'. De leerlingen zijn de afgelopen weken door de stichting Discussieren Kun Je Leren (DKJL) intensief voorbereid.

Het doel van de nationale Week van het Geld en de debatbattle is om leerlingen te leren omgaan met geld. Wat is de waarde van geld? En wat moet je doen als je schulden hebt? De Week van het geld vindt plaats van 9 tot en met 13 maart 2015.

Financiele zelfredzaamheid

Gemeente Purmerend vindt het belangrijk om kinderen al jong financieel bewust te maken. Wethouder Voorbij: `Dat is de basis voor financiele zelfredzaamheid in de toekomst. Steeds meer jongeren kampen met schulden. Kinderen worden zich zo bewust van hun uitgavenpatroon en de invloed daarop van
hun ouders, de media en leeftijdsgenoten.' De debatbattle in P3 is ook de finale van de lessen discussieren en biedt kinderen een podium om op te staan en hun mening te geven.

3 stellingen centraal

De beste debattalenten uit de verschillende klassen gaan in discussie met elkaar en met Edwin Voorbij over de volgende stellingen:

* `Schulden kun je voorkomen'
* `Geld lenen is dom'
* `Volwassenen hebben de plicht een kind te leren sparen'

Actrice en presentatrice Vivienne van den Assem leidt het geheel. Een `adviespanel' van 4 leerlingen wordt aangesteld om de beste argumenten die tijdens de debatrondes worden genoemd te noteren.