Samenwerking voorscholen, basisscholen en gemeenten krijgt impuls


Wethouder Annalies Usmany van Appingedam en Leonie Korteweg van Stichting Openbaar Onderwijs Marenland gaven maandag 9 maart de aftrap voor een bijeenkomst van professionals van de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum, de voorscholen en basisscholen uit de gemeenten.

Kinderen met zorgbehoefte zo vroeg mogelijk in beeld

De partijen willen kinderen die zorg nodig hebben zo vroeg mogelijk in beeld krijgen om hen optimale zorg te kunnen bieden. Samen hebben ze daarom het werkinstrument Zorgroute interne en externe zorgstructuur in het onderwijs ontwikkeld. De bijeenkomst vormde de start van het samen werken op
basis van dit document.

Doel: sneller passende ondersteuning of hulp

Kern van de zorgroute is een helder stappenplan. Door dit te volgen bespreken leerkrachten en ouders al in een vroeg stadium zorgen over de ontwikkeling van hun kind die het onderwijs overstijgen. De scholen schakelen vervolgens het Centrum voor Jeugd en Gezin van de DAL gemeenten in wanneer
de gesignaleerde problematiek de verantwoordelijkheid van de school overstijgt. Op deze manier kunnen scholen en gemeenten sneller passende ondersteuning of hulp bieden zodat de ontwikkeling van het kind zo min mogelijk uit balans wordt gebracht.

Nieuwe Jeugdwet en Wet Passend Onderwijs

De samenwerking op basis van de ontwikkelde zorgroute, volgt uit de ambities en verplichtingen die de gemeente heeft met betrekking tot de nieuwe Jeugdwet en de ambities en verplichtingen die het onderwijs heeft met betrekking tot de wet Passend Onderwijs.