Carglass: 17% minder vandalisme aan autoruiten


10 maart 2015 , Specialisten

Er zijn in 2014 17 procent minder incidenten geweest waarbij autoruiten werden vernield dan in 2013. Dat blijkt uit schadestatistieken van Carglass.

Ook het aantal auto-inbraken is in 2014 afgenomen, en wel met 14 procent. Volgens Carglass is alleen het vermoeden dat er waardevolle spullen in een auto kunnen liggen vaak al voldoende aanleiding voor een inbraak. In ruim een derde van de gevallen wordt er niets uit de auto weggenomen.

Inbouwapparatuur is steeds vaker doelwit. Vorig jaar werd bij 15 procent van de inbraken een navigatiesysteem weggenomen. Daarvan was meer dan de helft ingebouwd.

Bluetooth
Carglass waarschuwt voor het in de auto achterlaten van apparatuur dat een Bluetooth-signaal kan uitzenden. Ook gebruiken inbrekers speciale ontvangers waarmee zij het signaal waarmee de automobilist zijn auto van een afstand vergrendelt, kunnen opvangen. Hierdoor kunnen zij gemakkelijk en
zonder braaksporen achter te laten in de auto komen.

Thuis
In iets meer dan de helft van de gevallen werd er in de auto ingebroken terwijl die thuis geparkeerd stond. 29 procent van de slachtoffers stond geparkeerd voor een priveafspraak (familie- of vriendenbezoek, of boodschappen doen). Bij het werk (6 procent) of een zakelijke afspraak (13 procent)
wordt relatief weinig ingebroken.