Indrukwekkende herdenking bij monument Rademakersbroek


Indrukwekkende herdenking Rademakersbroek 2-3-2015 _2_.web

Tjalle en Chayenne van basisschool De Meeander uit Heelweg leggen een bloemstuk bij het door hun school geadopteerde monument.

Vorige week maandag werd onder grote belangstelling de executie van 46 Nederlands in een tarweveld aan de Rademakersbroek bij Varsseveld van 2 maart 1945 herdacht. Bij het monument kwamen omwonenden, nabestaanden, leerlingen van De Meeander, een vertegenwoordiging van het gemeentebestuur en
andere belangstellenden samen om de slachtoffers te herdenken.

In zijn toespraak stelde burgemeester Hans Alberse vast dat er anno 2015, 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, nog steeds oorlogen zijn. Machtsstrijd om grondgebieden of olie, bevolkingsgroepen die geen respect hebben voor andermans geloofsovertuiging en aanslagen op de vrijheid
van meningsuiting komen al te vaak voor. Conflicten zijn van alle tijden. Diplomatieke wegen zijn beter dan de weg die leidt tot geweld. Oorlog is nooit de oplossing. Burgemeester Alberse benadrukte echter ook dat er ook veel begrip en liefde is in de wereld, waardoor veel mensen in vrijheid
kunnen leven. Er zijn veel mensen die elkaar helpen, bijvoorbeeld door in voedsel te voorzien, onderdak te geven of elkaar te verzorgen als het nodig is.

Gedichten van leerlingen

In 1995 heeft de Meeander uit Heelweg (toen nog de Prinses Julianaschool) het monument aan de Rademakersbroek geadopteerd. Leerlingen van deze school werken jaarlijks mee aan de herdenking.

Leerlingen van groep 7 en 8 van De Meeander Heelweg lazen na de toespraak van de burgemeester zelfgemaakte gedichten voor. U kunt deze gedichten nalezen op de website www.oude-ijsselstreek.nl (onder Nieuws). Ook legden zij samen met de burgemeester een krans bij het monument.

Bedankt voor onze vrijheid!

Leonie Vrieze, afkomstig uit Varsseveld, droeg een stuk voor uit haar boek "Bedankt voor onze vrijheid!". Dit boek vertelt over gebeurtenissen Uit de Tweede Wereldoorlog, ondermeer de executie bij Rademakersbroek.

Na een minuut stilte was er gelegenheid voor de andere aanwezigen om bloemen te leggen.

Het Kleinkoor "Vocaliste" zorgde voor de muzikale omlijsting van deze indrukwekkende herdenking.

* 10 maart 2015