Reconstructie N353 Frederiksoord - Friese grens


Inhoud

Eerste project Gebiedsontwikkeling Frederiksoord en omgeving

De provincie Drenthe gaat samen met de gemeente Westerveld de provinciale weg N353 tussen Frederiksoord en de Friese grens reconstrueren. De Koningin Wilhelminalaan is nu nog een 80 km-weg, maar wordt omgebouwd tot een erftoegangsweg met een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur.

De weg zal qua uiterlijk aansluiten bij de kwaliteit van het koloniegebied. Voor de al langer geplande nieuw te bouwen koloniehuisjes langs de N353 is een lagere snelheid vereist. Na de uitvoering van de reconstructie wordt de gemeente Westerveld eigenaar/beheerder van de weg.

De Koningin Wilhelminalaan krijgt onder meer een nieuwe asfaltlaag zonder belijning. De provincie Drenthe wil tegelijkertijd extra aanpassingen doen om de oorspronkelijke structuur van het landschap te versterken. Dit zal samen met de gemeente Westerveld en omwonenden worden uitgewerkt.
Daarbij kan gedacht worden aan het herstellen van de zwaaikom bij de kruising van de N353 en de vroeger bevaarbare Westerbeeksloot, de aanleg van een halte voor de Kolonietram en herstel van de laanbeplanting. Verwachting is dat het in 2016 wordt uitgevoerd.

De Kolonien van Weldadigheid rond Frederiksoord en Wilheminaoord zijn een landschappelijk en cultuurhistorisch uniek en waardevol gebied, waarin de provincie met haar partners wil investeren in culturele en ruimtelijk-economische ontwikkelingen. Met de gemeente Westerveld en de Stichting
Maatschappij van Weldadigheid werkt de provincie aan de Gebiedsontwikkeling Frederiksoord en omgeving. De reconstructie van de Koningin Wilhelminalaan is hiervan het eerste project dat in uitvoering komt.

Laatst bijgewerkt op 10 maart 2015.