Een beter leven voor reptielen


Inhoud

Project bij Echten afgerond

Een van de speerpunten van de Provincie Drenthe is het verbeteren van onze biodiversiteit, onze variatie aan planten en dieren in het Drentse landschap. Een manier om daaraan te werken is het stimuleren van projecten die tot doel hebben de leefomgeving van planten en dieren te verbeteren.
Landschapsbeheer Drenthe voert veel van die projecten uit. Onlangs is een project afgerond dat tot doel had de leefomstandigheden van voor Drenthe karakteristieke reptielen en amfibieen rond Echten te verbeteren.

Echten Westerbergen Echten 460

foto: Echten - Westerbergen

Versnipperd

De heide tussen recreatiepark Westerbergen en de boswachterij Ruinen is het leefgebied van adder, levendbarende hagedis en heikikker. Drie kwetsbare en voor Drenthe kenmerkende soorten en bedreigd in Nederland. De leefgebieden van deze soorten waren echter versnipperd. Om in de toekomst
inteelt en het eventueel verdwijnen van de populaties te voorkomen, zijn de leefgebieden met elkaar verbonden. Daarnaast is de kwaliteit van de terreinen verbeterd door het verwijderen van (jonge) bomen en struiken en het plaggen van heide.

Heikikker DV 15-03-14 460

Foto: Heikikker

Adder Lhee 07-03-14 460

Foto: Adder

Toekomst

Het is belangrijk dat de leefgebieden van verschillende soorten reptielen ook in de toekomst worden behouden. De terreineigenaren hebben daarom het advies gekregen de terreinen vrij te houden van jonge bomen en struiken (opslag). Daarnaast worden op termijn koeien ingezet om delen van het
terrein vrij te houden van opslag. Leerlingen van basisscholen en vrijwilligers gaan daarnaast ook regelmatig helpen om het gebied geschikt te houden voor de reptielen en amfibieen.

Laatst bijgewerkt op 10 maart 2015.