Groot XTC-lab ontdekt in Someren | politie.nl


Laatste update:
10-03-2015 | 16:27

Woordvoering:
Landelijke eenheid

Someren - De politie heeft dinsdag 10 maart in het buitengebied van de gemeente Someren een groot XTC-lab ontdekt. De 53-jarige eigenaar van de schuur waarin het lab werd aangetroffen is aangehouden.

In de schuur werden twee verborgen ruimtes aangetroffen. In de ene ruimte waren twee drukreactievaten en een distilleerketel voor de productie van MDMA-olie aanwezig. In de de andere ruimte stonden enkele diepvrieskisten waarin de olie tot poeder kristalliseert. Verder trof de politie een
groot aantal vaten en jerrycans met chemicalien, bestemd voor de productie van synthetische drugs aan.

De doorzoeking vond plaats In het kader van de intensivering van de aanpak op hennep en synthetische drugs in het zuiden van Nederland.

Ondermijning

De actie sluit aan bij de bredere om als overheid de ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen. Een van de grote gevaren voor de Nederlandse samenleving is de vermenging van onder- en bovenwereld. Dit heet ondermijning, waarbij het gaat om illegale activiteiten die bijna niet zijn uit
te voeren zonder gebruik te maken van legale diensten zoals transport, opslag, financien, vergunningen en huisvesting.

Ondermijningsteams bestaan uit medewerkers van politie, FIOD en Belastingdienst. Zij werken nauw samen met gemeenten, provincies, bedrijven, instanties, justitie in het buitenland, bijzondere opsporingsdiensten en burgers. Iedere actie raakt en verstoort de criminele samenwerkingsverbanden.