IIAS haalt oud-Nobelprijswinnaar Amartya Kumar Sen naar Nederland

Leiden, 16 februari 2015 - Op dinsdag 10 maart 2015 - van 15:30 tot 17:00 uur - organiseert het International Institute for Asian Studies (IIAS) zijn Annual Lecture in de Rode Hoed te Amsterdam. Dit jaar geeft de Indiase wetenschapper en Nobelprijs laureaat Professor Amartya Kumar Sen de lezing "Life and Death in Asia and Africa". De voertaal is Engels.

Over de lezing

In zijn lezing zal Prof. Sen zich richten op ziekte- en sterftecijfers, die uitzonderlijk hoog blijven in Afrika en delen van Azie. Een verklaring hiervoor ligt gedeeltelijk in de afwezigheid van goede gezondheidszorg en epidemiologische interventies, maar ook in de gebrekkige manier waarop openbare gezondheidszorg is georganiseerd. Er zijn echter uitzonderingen - zoals Thailand, China, Rwanda, de Indiase deelstaat Kerala en Bangladesh - waar andere landen van kunnen leren. Kwesties van leven en dood zijn ook afhankelijk van bestuurlijke wijsheid en niet slechts van factoren die buiten onze macht liggen.

Over de spreker

In 1998 ontving Professor Amartya Kumar Sen de Nobelprijs voor de Economie voor zijn bijdrage aan de welvaartseconomie. Hij verwierf grote bekendheid op het gebied van welvaartstheorie, (zijn kritiek op) sociale keuzetheorie, economische en sociale rechtvaardigheid, mechanismen achter hongersnood, welzijn en vrijheid, en (morele, politieke en juridische) filosofie. Naast de Nobelprijs ontving hij tal van andere prijzen zoals Bharat Ratna (India), Commandeur de la Legion d'Honneur (France), the National Humanities Medal (USA), Ordem do Merito Cientifico (Brazil), Honorary Companion of Honour (UK), Aztec Eagle (Mexico), the George Marshall Award (USA), the Eisenhauer Medal (USA) en de Edinburgh Medal (UK). Op dit moment is Prof. Sen als professor Economie en Filosofie verbonden aan Harvard University.

Over IIAS

Het International Institute for Asian Studies (IIAS) is een onderzoeks- en uitwisselingspatform in Leiden. IIAS bevordert de multidisciplinaire en vergelijkende studie van Azie en stimuleert nationale en internationale samenwerking. IIAS organiseert "Annual Lectures" om mensen die geinteresseerd zijn in Azie bij elkaar te brengen, inclusief wetenschappers, studenten, politici, ondernemers en journalisten. De lezing valt samen met nieuwe initiatieven van IIAS op het gebied van interacties tussen Afrika en Azie. Zo zal van 24 t/m 26 september 2015 een grote conferentie in Accra (Ghana) plaatsvinden met als titel "Asian Studies in Africa: Challenges and Prospects of a New Axis of Intellectual Interactions".