Steunpunt Mantelzorg organiseert gratis cursus Respijtzorg

Gepubliceerd: 17 februari 2015

Steunpunt Mantelzorg organiseert gratis cursus Respijtzorg

Voor familie en naasten die langdurig zorgen voor een ziek of gehandicapt familielid of vriend wordt in Nunspeet en Elburg de cusus Respijtzorg gegeven.

Soms kost de zorg voor de naaste zoveel tijd, dat er geen tijd overblijft voor uzelf. Dan kan het goed zijn om af en toe de zorg te delen met anderen. Het is niet altijd eenvoudig deze zorg uit handen te geven aan een vrijwilliger of professional. Toch is een moment van rust belangrijk om de zorg te kunnen volhouden. Nieuwe energie opdoen en tijd voor uzelf maken. Mee blijven doen in de maatschappij door uw sociale contacten te onderhouden. De term die hieraan wordt gegeven is 'respijtzorg': even vrijaf. Vraagt u zich af: hoe doe ik dit dan? Met de cursus Respijtzorg krijgt u informatie en tips.

Redenen voor respijtzorg

* Het is fijn als iemand uit uw omgeving, familie en buren, hulp of steun kan bieden.

* Ook hulp van buren of vrienden, vanuit een vereniging of via de kerk kan fijn zijn. Uit ervaring blijkt dat er vaak veel meer mogelijk is dan u denkt.

* Het is fijn als u een goede buur, familielid, vriend of vrijwilliger in kunt schakelen om uzelf te ontlasten. Om hobby's te blijven doen is het belangrijk dat u op tijd ondersteuning zoekt. Als u uitgeput bent, bent u er niet zomaar bovenop.

* Een maatje voor uw man of vrouw zou fijn zijn. Dat geldt ook voor andere klusjes.

Cursus en data

In maart organiseert Steunpunt Mantelzorg de cursus Respijtzorg. De groepsgrootte is beperkt, zodat er gelegenheid is om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten van elk 2 1/2 uur en wordt gegeven door Ernst Elout, Bewust 'lekker in je vel' en Yvonne Ruigrok, Indigo.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn: wat is respijtzorg, overbelasting, oorzaken, invloed van negatieve gedachten, inspannen/ontspannen, denken, piekeren, tijd voor jezelf, schuldgevoel, sociale steun, wat helpt u, hulp vragen, netwerkanalyse, bewustZijn, tijd voor rust.

De bijeenkomsten vinden plaats van 13.30 tot 16.00 uur:

* In Nunspeet: op 10 en 24 maart, 7 en 21 april en 12 mei en wordt afgesloten met een terugkombijeenkomst op 16 juni. De cursus wordt gegeven in Dienstencentrum Het Venster, Elburgerweg 15 in Nunspeet.

* In Elburg: op 5 en 19 maart, 2, 9 en 23 april en wordt afgesloten met een terugkombijeenkomst op 28 mei. De cursus wordt gegeven in het Het Baken, locatie De Voord, Veldbloemenlaan 25 in Elburg.

Aanmelden

Deelname aan de cursus is gratis. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar mweerstand@regionoordveluwe.nl of te bellen naar 0341 - 47 44 11. Voor meer informatie kunt u bellen naar het Steunpunt Mantelzorg in Nunspeet telefoon 0341 - 25 72 42 of het Steunpunt Mantelzorg in Elburg telefoon 0525 - 68 12 12.

De cursus wordt mogelijk gemaakt door het Steunpunt Mantelzorg, Provincie Gelderland, gemeente Nunspeet en Regio Noord-Veluwe.