Tjitske Jansen is Nachtgast

Tjitske Jansen is Nachtgast

6 maart 2015

De Nachtgast met Tjitske Jansen - 10 op 11 maart

In de nacht van 10 op 11 februari staat dichter Tjitske Jansen centraal in het radioprogramma De Nachtgast van de Boeddhistische Omroep. Ze publiceerde onlangs haar nieuwe bundel 'Voor altijd het laatst'.

Tjitske Jansen (1971) studeerde af als theaterdocent. Ze las werk van eigen hand voor in binnen- en buitenland: op radio, tv, festivals, scholen en universiteiten, in huiskamers, bejaardentehuizen, gevangenissen en psychiatrische inrichtingen.

Ze maakte met haar eerste dichtbundel Het moest maar eens gaan sneeuwen uit 2003 grote indruk op critici en publiek. Het werd daarmee gelijk een van de best verkopende van Nederland. In haar debuutbundel keek Jansen met de ogen van een kind naar haar ervaringen in heden en verleden.

Ook haar nieuwe boek, 'Voor altijd voor het laatst', heeft een persoonlijke inslag. Voor het eerst drukt Tjitske Jansen zich uit in proza. Het is haar eerste publicatie bij uitgeverij Querido.

Met scherpe blik en een haast ontluisterend oog voor detail schetst ze een jeugd waarin grote keuzes gemaakt moeten worden. Ze schrijft ook over haar intense verblijf in het boeddhistische klooster Samye Ling in Schotland en haar contact met de Tibetaanse leraar Akong Rinpoche.

Marlous Lazal spreekt met Tjitske Jansen over onder andere haar jeugd in het gereformeerde Barneveld, schaamteloosheid, psychiaters en dominees en of vroeg opstaan in een boeddhistisch klooster nu meer of minder lijden veroorzaakt.

De Nachtgast van de Boeddhistische Omroep wordt in de nacht van 10 op 11 februari vanaf middernacht uitgezonden op NPO Radio 5. In het programma staat wekelijks één gast centraal.