Honderdduizend jongeren geslaagd via 2toDrive

Op maandag 9 maart is de honderdduizendste zeventienjarige geslaagd voor het rijexamen bij het CBR. De jonge automobilist maakte gebruik van het experiment 2toDrive, dat eind 2011 door het ministerie van Infrastructuur en Milieu en verkeersveiligheidsorganisatie TeamAlert is gelanceerd. Met hun rijbewijs rijden ze tot hun 18e onder begeleiding van een zelfgekozen coach om zo meer ervaring op te doen.

De populariteit van 2toDrive nam in de afgelopen jaren snel toe. In 2013 slaagden maandelijks vijfduizend zeventienjarigen voor hun praktijkexamen. Vorig jaar liep dat aantal op naar zesduizend per maand.

De 17-jarige bestuurders doen het op hun rijexamen ook nog eens beter dan hun oudere medekandidaten. Bij de 2toDrivers lag het gemiddelde slagingspercentage vorig jaar op 56,3%, liefst 8,1 procentpunten hoger dan bij de 18-plussers.

Op maandag 9 maart was de zeventienjarige Emely Hoeke de honderdduizendste 2toDriver die slaagde voor het rijexamen. Zij werd na haar rit verrast met een bos bloemen in examencentrum Schelluinen (Gorinchem). "Leuk en best apart dat ik nu al voor mijn 18e kan gaan autorijden, met mijn vader, moeder of een tante als coach", aldus de kersverse rijbewijsbezitter.

Effecten

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) doet onderzoek naar de effecten van 2toDrive. In oktober 2014 presenteerde zij de resultaten van de eerste twee stappen uit deze evaluatie. Hieruit bleek dat het begeleid rijden in Nederland serieus genomen wordt en dat jongeren regelmatig en onder verschillende omstandigheden oefenen onder begeleiding van hun coach. Of 2toDrive daadwerkelijk effect heeft op de ongevalsbetrokkenheid van jongeren, wordt in de volgende fase van de evaluatie onderzocht.

In Duitsland heeft het rijden onder begeleiding van een coach ervoor gezorgd dat jongeren tussen de 17 en 36% minder ongevallen en 15 tot 26% minder overtredingen veroorzaken. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft verkeersveiligheidsorganisatie TeamAlert gevraagd om zoveel mogelijk jongeren in Nederland bekend te maken met 2toDrive, om zo het aantal jonge verkeersslachtoffers terug te dringen.