Aantasting positie raffinagesector dreigt

Den Haag, 10 maart 2015

De Nederlandse raffinage-industrie loopt voorop in Europa met het terugdringen van industriele emissies. Tegelijkertijd wordt de sector geplaagd door krappe marges en kent een onzekere toekomst. Dat constateren energieonderzoeksbureau ECN en consultant Wood MacKenzie in het vandaag verschenen rapport 'Refinery Emissions from a competitive perspective'. Het rapport is in opdracht van de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie (VNPI) opgesteld. Op dinsdag 10 maart neemt staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu het eerste exemplaar in ontvangst op instituut Clingendael.

VNPI-directeur Margaret Hill: "De raffinage-industrie heeft een enorme prestatie geleverd door de uitstoot van schadelijke stoffen te halveren sinds 2000. De Nederlandse overheid loopt in Europa al voorop op het gebied van wet- en regelgeving met betrekking tot emissies. Grote zorg die wij hebben is dat Nederland bestaande en toekomstige wetgeving strenger wil opleggen dan overheden in ons omringende landen, zoals bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland. Dat heeft een enorme impact op onze concurrentiepositie, blijkt uit deze studie."

In het rapport zijn scenario's uitgewerkt voor de impact van verschillende toepassingsniveaus van bestaande en toekomstige milieuregelgeving. De onderzoekers hebben samen met autoriteiten en raffinagesector maatregelen geidentificeerd die voor mogelijk toekomstig beleid relevant zijn. Remko Ybema van ECN stelt dat in het scenario waar milieuregels streng worden geimplementeerd de kosten zodanig hoog zijn, 1,3 miljard euro, dat de concurrentiepositie van de sector fors wordt aangetast: "Overheid en industrie doen er dan ook goed aan structureel overleg te organiseren over de vraag hoe Nederland het beste komt tot een balans tussen haar economische- en milieuprestaties."

Met een toegevoegde waarde van 1,9 miljard euro aan de Nederlandse economie, telt de Nederlandse raffinage-industrie rond de 4100 vaste banen en werken nog eens ongeveer 2200 aannemers op dagelijkse basis voor de raffinaderijen.