Provincie Limburg en bedrijfsleven onderzoeken haalbaarheid BrightClusterVenlo

Op 25 februari tekenden gedeputeerde Twan Beurskens namens Provincie Limburg en Meiny Prins, algemeen directeur van Priva B.V., een samenwerkingsovereenkomst voor een gezamenlijk onderzoek naar de haalbaarheid en uitwerking van een zogenaamde Cluster Company op het Kennislandschap van de Campus Greenport Venlo, het voormalige Floriadeterrein te Venlo. Een Cluster Company is een 'verzamelgebouw' voor bedrijvigheid, jonge startende ondernemers, ervaren ondernemers, kenniswerkers, business developers, marketeers, en alles wat nieuwe bedrijvigheid kan helpen ontwikkelen binnen het tuinbouwcluster. Het project krijgt de naam BrightCluster Venlo.

In de gebouwde omgeving kennen we verzamelgebouwen voor bedrijven. Handig voor startende ondernemers of voor kleinschalige, gespecialiseerde nichebedrijven. Door gezamenlijk te investeren in infrastructuur en techniek blijven de kosten relatief laag voor de startende ondernemers, maar zijn ook de risico's beperkt voor de investeerders. Daarnaast kunnen er gezamenlijke activiteiten worden georganiseerd op het gebied van kennisoverdracht, training, marketing en Business Development.

Het idee van de BrightCluster Venlo past uitstekend in de visie die de provincie Limburg heeft op de ontwikkeling van de regio en de campus. Door samenwerkingsverbanden met de Universiteit, de HAS en het huidige foodcluster kan Venlo regionaal een voortrekkersrol spelen en als showcase dienen.

"De ontwikkeling van de Brightlands Campus Greenport Venlo op het Kennislandschap moet door ondernemers en de Provincie samen gedragen worden", zegt gedeputeerde Twan Beurskens van de Provincie Limburg. "BrightCluster Venlo sluit aan bij het feit dat de campus-ontwikkeling een infrastructuur vereist waarin innovatie, onderzoek, incubatie, training en scholing, en interactie tussen wetenschap en ondernemers vorm kunnen krijgen. Deze ontwikkeling sluit ook goed aan bij het onderzoeks- en onderwijscentrum BrightBox in het Atrium van de Venlose Innovatoren.

Wij merken dat ondernemers wereldwijd steeds meer behoeften hebben aan totaal-concepten. Initiatieven als de Brightbox en Brightcluster Venlo geven daar invulling aan en dat is goed voor de marktpositie van de BV Nederland."

Meiny Prins, algemeen directeur van Priva, benadrukt dat het om een haalbaarheidsstudie gaat: "De Nederlandse Hortitech-industrie moet op zoek gaan naar nieuwe concepten en samenwerkingsvormen om haar positie in de internationale tuinbouwmarkt als de leverancier van tuinbouwtechnologie te behouden en uit te breiden. Priva ontwikkelt en levert producten en diensten voor duurzame klimaatbeheersing en procesbeheer in de tuinbouw en in de utiliteitsbouw en werkt al enige tijd aan een concept als BrightCluster Venlo in de vorm van een ClusterCompany. Internationaal is daar veel belangstelling voor maar ik ben van mening dat we dit eerst samen met andere Nederlandse ondernemers verder moeten uitwerken. Het is belangrijk dat nieuwe innovaties dichtbij huis worden ontwikkeld. Bij de ontwikkeling van het ClusterCompany Concept is de uitdaging technologie te delen voor diverse toepassingen in een tuinbouwbedrijf en als een "out-of-the-box oplossing" naar de markt te brengen. Samenwerking met de Brightlands Campus Venlo is dan ook een mooie stap in deze ontwikkeling."

De opdracht wordt uitgewerkt en begeleid door een begeleidingsgroep van Provincie Limburg, Brightlands Campus Venlo en Priva, onder leiding van Meiny Prins. De resultaten van het onderzoek worden halverwege 2015 verwacht.

Ondernemers in de regio die op welke wijze dan ook een rol willen spelen in de toekomstige samenwerking in hortitech in BrightCluster Venlo nodigen wij uit dit expliciet te melden aan het projectsecretariaat: secretariaat@BrightClusterVenlo.nl

Provincie Limburg en bedrijfsleven onderzoeken haalbaarheid BrightClusterVenlo

Nadere informatie kunt u verkrijgen bij het projectsecretariaat, mevrouw Y. van Mulken, secretariaat@BrightClusterVenlo.nl