Scherpschutterscursus Bagdad gestart

Nieuwsbericht | 10-03-2015 | 12:53

De 6 weken durende scherpschutterscursus voor Irakese militairen is vandaag in Bagdad gestart. Nederlandse en coalitie-instructeurs verzorgen de lessen.

Het is de eerste cursus in de Irakese hoofdstad met de Nederlandse special forces als instructeur. Na afloop van deze cursus worden de Irakese Sniper-teams direct in de strijd tegen ISIS ingezet. Binnenkort starten ook andere opleidingen die Nederlandse instructeurs geven, zoals de commando-opleiding en opleiding tot medisch specialist.

Erbil

Nederlandse trainers zijn al sinds half februari met coalitiepartners in het Irakese Erbil bezig met het opleiden van 8 pelotons Koerdische Peshmerga-strijders van de Irakese strijdkrachten. De cursisten volgen de infanteriecursus. Tijdens de opleiding komt niet alleen schietvaardigheid, maar ook gewondenverzorging onder gevechtsomstandigheden en vechten in verstedelijkt gebied aan bod. Verder is er aandacht voor humanitair oorlogsrecht en de behandeling van krijgsgevangenen.

De opleidingen behoren tot de Nederlandse steun aan de internationale coalitie die tegen terreurorganisatie ISIS strijdt. Elders in het Midden-Oosten zijn 6 F-16's en 2 reservejachtvliegtuigen van de luchtmacht gestationeerd om ISIS vanuit de lucht te bestrijden.