Leading European Newspaper Alliance (LENA) : Europese kranten werken samen

Leading European Newspaper Alliance (LENA) : Europese kranten werken samen

De oprichters zijn « Die Welt » uit Duitsland, « El País » uit Spanje, « La Repubblica » uit Italië, « Le Figaro » uit Frankrijk, « Le Soir » uit België alsook « Tages-Anzeiger » en « Tribune de Genève » uit Zwitserland.

De zeven grootste kranten uit zes verschillende landen hebben de Leading European Newspaper Alliance (LENA) opgericht. Het doel is om hun journalistieke vaardigheden samen te bundelen en om kwaliteitsvolle journalistiek te promoten in Europa. De oprichters zijn « Die Welt » uit Duitsland, « El País » uit Spanje, « La Repubblica » uit Italië, « Le Figaro » uit Frankrijk, « Le Soir » uit België alsook « Tages-Anzeiger » en « Tribune de Genève » uit Zwitserland. De uitgevers van de kranten die de LENA hebben opgericht, hebben Javier Moreno aangewezen als eerste directeur van de Alliantie. De heer Moreno was hoofdredacteur van El País tussen 2006 en 2014.

LENA zal onder andere streven naar de versteviging van een pan-Europese publieke opinie gezien de leden dezelfde waarde hechten aan kwaliteitsvolle journalistiek bij het structureren van open en democratische samenlevingen waarbij economische vooruitgang en sociale rechtvaardigheid centraal staan. De Alliantie wil de leden ook verzekeren van een technologische, commerciële en redactionele voorsprong. Daarvoor zullen de juiste partners binnen elk domein geselecteerd worden.

Redactionele inhoud creëren en uitwisselen zal een van de hoofddoelen van de samenwerking zijn. Elke krant zal geselecteerde artikels beschikbaar stellen op een gemeenschappelijk platform. Daarenboven zullen interviews, hoofdartikels en opiniestukken tezelfdertijd ter beschikking gesteld worden voor de LENA partners. De Alliantie zal ook gezamenlijke digitale ontwikkelingen op zich nemen. Dankzij een programma voor de uitwisseling van personeel zullen journalisten en andere werknemers kunnen werken voor andere kranten van de Alliantie. Op die manier kunnen ze hun vakkennis uitbreiden.

LENA zal niet enkel artikels, interviews of hoofdartikels publiceren, maar zal ook bijdragen aan de uitwisseling van ideeën op continentaal niveau door experten, directeurs en politici aan te sporen om deel te nemen aan evenementen over de grootste problemen voor de ontwikkeling van Europa. Javier Moreno, directeur van LENA : « Deze Alliantie zal helpen om onze kranten te doen heropleven door inhoud te bieden en door digitale en commerciële ontwikkelingen te creëren die anders onmogelijk zouden geweest zijn. Alles speelt in het voordeel van al onze lezers ».