Rijkswaterstaat verder met gefaseerde bomenkap langs Amsterdam-Rijnkanaal in Houten

10-03-2015 | Rijkswaterstaat Midden-Nederland | persbericht

Rijkswaterstaat is deze week verder gegaan met de gefaseerde bomenkap langs het Amsterdam-Rijnkanaal in Houten. Alle te kappen bomen zijn ziek, instabiel en verzwakt en zijn onderdeel van een groter onderhoudsplan. Om aan de natuur zo min mogelijk schade toe te brengen, gebeurt de kap in fasen verdeeld over meerdere jaren. Het gaat nu om 65 bomen.

De 65 bomen (populieren) staan tussen de A27 en de toekomstige fietsbrug bij de Plofsluis aan de oostzijde van de weg langs het kanaal. Deze week gebeurt de kap zelf, de boomstobben worden de komende twee weken uit de grond gehaald.

Kappen in fasen beter voor de fauna

Het kappen bij Houten gebeurt in meerdere fasen. Dit is beter in verband met de aanwezige fauna (onder andere roeken en foeragerende vleermuizen). Twee jaar geleden zijn de eerste bomen gekapt en zijn bomen herplant. De herplante bomen zijn goed aangeslagen. Op deze manier zijn altijd bomen van voldoende omvang aanwezig voor de fauna. De nieuwe aanplant bestaat uit verschillende boomsoorten. Hierdoor wordt het beeld langs het kanaal gevarieerder in aanzicht, maar de belangrijkste reden is dat dit ervoor zorgt dat er in de toekomst niet teveel bomen tegelijk dezelfde (besmettelijke) ziekte kunnen krijgen. Er stonden alleen populieren.

Vervolg en herplant

Bij de kap van deze 65 bomen is ook rekening gehouden met de planning van het aanbrengen van nieuwe verlichting door de gemeente Houten langs de weg, dat kan nu gebeuren. Over een half jaar worden de overige bomen in het gebied tussen de A27 en de Schalkwijksebrug gekapt en volgt de herplant. Momenteel is in deze bomen nog een roekenkolonie aanwezig, die wordt voor die tijd verplaatst naar de bomen tussen de A27 en het industrieterrein Houten. Voor iedere boom die Rijkswaterstaat kapt, komt er eentje terug. Het grootste deel langs het kanaal, een kleiner deel elders. Zo heeft Rijkswaterstaat afgelopen najaar een groot aantal bomen langs de rondweg Houten geplant.