Gemeente Utrecht zoekt plek voor graffitikunst

Gemeente Utrecht zoekt plek voor graffitikunst

De gemeente Utrecht is bereid om te zoeken naar een nieuwe openbare plek voor graffitikunst. Dit schrijft het college dinsdag na vragen van GroenLinks en Student en Starter.

‘Ja, we zijn bereid te helpen in de zoektocht naar een nieuwe openbare plek voor graffitikunst. Daarbij denken we bijv. aan een locatie nabij een van de te realiseren bus-/tramstations of één van de (…) tunnels onder het spoor door.’ Dit schrijft het college in antwoord op vragen die GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg stelde na het verdwijnen van de zogenaamde graffititunnel onder het Utrechtse Westplein.

Kleurrijke stad

Zwanenberg heeft zich hard gemaakt voor het behoud van deze tunnel. Volgens GroenLinks hebben graffitikunstenaars een belangrijke bijdrage aan het culturele leven in de stad. ‘Dat het college dit beaamt, en dus ook echt naar een plek wil zoeken, vind ik een mooi gebaar. Utrecht is een kleurrijke stad en dat moet zo blijven; een prachtige, maar keurige schouwburg, naast schitterende graffitikunst, dat geeft de stad haar identiteit,’ aldus Zwanenberg.

Bouwput

Zwanenberg stelde, samen met de fractievoorzitter van Student en Starter Steven Menke, voor om de bouwput in het stationsgebied om te toveren tot een kleurrijke openbare expositieruimte. ‘Wij stelden voor om de hekken te gebruiken die nu de bouwput afsluiten. Het college geeft om diverse redenen aan dit niet als ideaal te zien, en daar kan ik me wel wat bij voorstellen. Hoewel de kleurrijke hekken die tijden rond Amsterdam Centraal stonden, mij wel inspireerde. Ik ben super blij dat er wel een nieuwe locatie komt.’