Wapenplaats Asperen

In 2014 zijn er werkbijeenkomsten georganiseerd met omwonenden en betrokkenen over de inrichting van de Wapenplaats bij Asperen. Deze maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). Het doel van de inrichting is naast herstel en behoud van de cultuurhistorische waarde, om de Wapenplaats toegankelijk te maken voor het publiek.

Op 3 september 2014 is het aangepaste inrichtingsplan, tijdens een informatieavond aan de inwoners van Lingewaal gepresenteerd. In het ontwerp wordt de Wapenplaats een groen en landschappelijk forteiland aan de Linge waarbij de essentie van de militaire historie weer zichtbaar is gemaakt. Op het forteiland ligt de nadruk op de cultuurhistorie terwijl er op de westoever van de fortgracht rust en ruimte voor natuurontwikkeling zal zijn.

Uitvoering uitgesteld

De (her)inrichting van de Wapenplaats is een van de vele projecten in de totale ambitie om de NHW te behouden en te ontwikkelen. Helaas blijkt dat het NHW-budget helaas tekortschiet om het plan op dit moment uit te voeren. Wel wordt bekeken welke maatregelen getroffen kunnen worden om de Wapenplaats in ieder geval zichtbaar en toegankelijk te maken, bijvoorbeeld door groot onderhoud aan de beplanting en enkele recreatieve voorzieningen zoals een bankje en fietsenrekken. Na de Provinciale Staten verkiezingen in maart, zal er medio 2015 duidelijkheid zijn of er voldoende budget beschikbaar komt om het volledige plan uit te voeren.

Voor meer informatie belt u met Hein van Middelaar van de gemeente Lingewaal op (0345) 634 000 of Mayke van Haagen van de provincie Gelderland op (026) 35 98 775.