CDA groot voorstander van aanpak georganiseerde hennepteelt

10/03/2015

CDA groot voorstander van aanpak georganiseerde hennepteelt

Het CDA juicht het toe dat het Openbaar Ministerie de georganiseerde hennepteelt `volledig de nek om wil draaien'. Maar het CDA vraagt zich wel af of er voldoende capaciteit beschikbaar is bij de recherche om dit te bereiken. Zoals woordvoerder Madeleine van Toorenburg onlangs zei tijdens het wekelijkse vragenuurtje: "Hulde voor de politie voor deze inzet, maar de hamvraag is: is er genoeg capaciteit voor bij de Nationale Politie?" Zij vroeg de minister met klem om hier voldoende capaciteit voor vrij te maken want het CDA wil drugscriminaliteit hard bestrijden.

Het komt volgens het CDA voor dat onderzoeken die te groot zijn voor de regio, naar het landelijk team worden doorgespeeld. Maar die heeft er geen tijd voor of vindt het te regionaal en stuurt het terug. Van Toorenburg: "Uiteindelijk wordt het onderzoek gewoon niet opgepakt. Het is een kwestie van afschuiven, zo wordt door politiemedewerkers gesteld. Verder ontbreekt de mankracht om door te rechercheren, men weet onvoldoende wat er speelt."

Naast het verzoek om meer capaciteit vroeg van Toorenburg ook de garantie dat de minister geen pilots met gereguleerde wietteelt toestaat, zoals sommige burgemeesters voorstellen.

Minister Opstelten heeft alle burgemeesters inmiddels duidelijk gemaakt dat hij geen proeven met wietteelt toestaat en extra rechercheurs vrij zal maken. Het CDA zal dit kritisch volgen.