Buma: positie van Teeven en Opstelten was onhoudbaar

10/03/2015

Buma: positie van Teeven en Opstelten was onhoudbaar

Inbreng van Sybrand Buma tijdens het debat met premier Rutte over het aftreden van Minister Opstelten en Staatssecretaris Teeven.

"Het aftreden van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven was onvermijdelijk. Hun positie was onhoudbaar toen duidelijk werd dat de minister de Kamer over de Teevendeal onjuist had geinformeerd. En het valt niet te rijmen dat staatssecretaris Teeven wel tegen iedereen die het horen wilde riep dat zijn deal een topdeal was, maar dat hij niet wist om welk bedrag het ging. Het kan niet allebei waar zijn.

Minstens zo erg is dat de minister er in al die tijd niet zelf in is geslaagd om de waarheid op zijn eigen departement boven tafel te krijgen. Iets wat Nieuwsuur wel lukte. Wat er precies op het departement rond dit thema is gebeurd, zal alsnog onderzocht moeten worden. Is de minister president tot een dergelijk onderzoek bereid?

De minister-president leek overvallen door de gebeurtenissen. Heel Nederland voelde al dat er iets helemaal niet goed zat. Maar de premier toonde zich als altijd van zijn luchtige kant. Op vrijdag zei hij tegen de media over Opstelten: Positie niet in gevaar, geloofwaardigheid niet in geding. Ook als zou blijken dat het bedrag van de deal hoger was dan eerder gezegd, dan nog zou dat niets toevoegen.

Op zaterdag zwaaide hij zijn minister van justitie in het Algemeen Dagblad lof toe: Hij zit er bovenop. Full focus. Ik zou hem zo weer benoemen.

Twee dagen later zijn minister Opstelten en staatssecretaris Teeven afgetreden. Waarom? Omdat het bedrag van de deal hoger was dan aanvankelijk gezegd. Wat, zo vraag ik de premier, is er veranderd tussen vrijdag en maandag?

Het is niet de eerste keer dat de premier een crisissituatie te licht opneemt. Amper een maand geleden verslikte de minister-president zich in de zaak Verheijen. Ook hem steunde hij door dik en dun. Maar ook Verheijen moest uiteindelijk het veld ruimen.

Ondertussen zit het ministerie van justitie zonder bewindspersonen. Het interim bewind van minister Blok kan alleen maar zeer tijdelijk zijn. Maar wat laat de premier weten: Eerst verkiezingen, dan pas nieuwe bewindspersonen. Wat, zo vraag ik de premier, heeft het bemannen van dit belangrijke ministerie met de datum van de verkiezingen te maken?

Een premier die zijn taak serieus neemt begint met het aanzoeken van bewindspersonen en denkt pas daarna aan verkiezingen. Voor alles roep ik de premier op de volgende twee zaken ter hand te nemen:

1. Het antwoord krijgen op alle vragen die in deze zaak nog openstaan.

2. Het voortvarend benoemen van twee nieuwe bewindspersonen op Veiligheid en justitie.

Voorzitter. Ik hoop dat de premier zijn lessen uit deze onaangename kwestie leert. Het ministerie van justitie moet schoon schip maken onder nieuwe bewindspersonen. En de minister president moet tot tien tellen voor hij in de media gaat en niet overhaast problemen weglachen."