Besparen op autoverzekering door veilig rijgedrag


UTRECHT, 20150310 -- Er is een nieuwe trend in autoverzekeringen: Usage Based Insurance (UBI). Door middel van een UBI apparaat in de auto, kan een verzekeraar het rijgedrag van de verzekerde meten. Verzekerden die veilig rijden, krijgen vervolgens een flinke korting op de premie van hun autoverzekering. “In Amerika maken al veel verzekeraars gebruik van UBI apparaten om de premie van de autoverzekering te bepalen. In Nederland was Fairzekering de eerste en naar verwachting zullen meer verzekeraars volgen.” meldt Goedkoopsteautoverzekering.net.

Wat is Usage Based Insurance?
BijUsage Based Insurance(UBI) wordt de premie van de autoverzekering gebaseerd op het rijgedrag van de verzekerde. Er wordt een UBI-apparaat in de auto geplaatst dat is uitgerust met onder andere GPS en versnellingsmeters. “Door middel van deze UBI-apparaten kan de verzekeraar de snelheid, locatie en het remgedrag van de automobilist meten. Hierdoor kan de verzekeraar inschatten hoeveel risico de automobilist op schade loopt. De hoogte van de premie wordt bepaald op basis van dit risico. Hoe veiliger de automobilist rijdt, hoe meer korting hij krijgt op de premie.” aldus Goedkoopsteautoverzekering.net.

Korting belangrijker dan privacy
Hoe zit het dan met privacy wanneer verzekeraars klanten constant in de gaten kunnen houden? Uit onderzoek vanPricewaterhouseCoopersblijkt dat maar liefst 50 procent van de Nederlanders bereid zou zijn hun privacy op te geven voor een goedkopere autoverzekering. Dit percentage is wel vrij laag in vergelijking met de percentages in andere landen. Het onderzoek is gedaan in 16 landen en gemiddeld vond 67 procent een lagere premie belangrijker dan privacy.

Ook Nationale Nederlanden heeft een onderzoek gedaan naar de voorkeur van verzekerden. Hieruit kwam naar voren dat het merendeel van de klanten meer waarde hecht aan de korting dan aan hun privacy.

UBI in Nederland
In Nederland isUsage Based Insurancepas net in opkomst. Er is slechtséénautoverzekering die op dit moment al gebruik maakt van UBI:Fairzekering. Deze autoverzekering is ontwikkeld in samenwerking met de grote verzekeraar Nationale Nederlanden.Wie een autoverzekering afsluit bij Fairzekering, krijgt hier een Chipin-stekker bij. Deze stekker kan in je auto geplugd worden en houdt je rijgedrag bij. Bij goed rijgedrag kunnen verzekerden maar liefst 35 procent korting krijgen op de premie.Fairzekering won afgelopen jaar deGenerali AM Innovatieprijs 2014.

Ook OHRA is vorige week gestart met een proef van UBI. De proef duurt drie maanden en na deze periode wordt bepaald of de data bruikbaar is om de premie op te baseren. De deelnemers krijgen, net zoals bij Fairzekering, 35 procent korting op de premie wanneer zij goed rijgedrag tonen.

Naar verwachting zullen in de komende jaren ook in Nederland steeds meer verzekeraars overgaan op UBI.