Drentse cultuurinstellingen slaan handen ineen


Inhoud

De Drentse kunst- en cultuurinstellingen, het ICO Centrum voor Kunst en Cultuur, Kunstencentrum De Kunstbeweging en K&C, expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur, gaan intensief samenwerken.
De bestuurders hebben een intentieverklaring getekend om de onderlinge samenwerking op het gebied van ondersteuning van cultuureducatie en cultuurparticipatie te versterken.
Dit jaar onderzoeken de partijen welke vormen van partnerschap mogelijk zijn.

cultuurinstellingen

De genoemde instellingen willen de lokale en provinciale dienstverlening richting scholen, amateurkunstverenigingen, culturele instellingen en kunstenaars goed op elkaar afstemmen in de provincie Drenthe. De partijen hebben nu te maken met overlappende taken. De noodzaak van samenwerking wordt
daarom door alle betrokkenen gevoeld. De drie instellingen hopen op korte termijn de samenwerking uit te breiden met het kunstencentrum Scala.

De Kunstbeweging, ICO, Scala en K&C zijn reeds partners in de Stichting Compenta. Gezamenlijk voeren zij het subsidieprogramma Cultuureducatie met Kwaliteit uit voor het primair onderwijs in Drenthe. 94% van de Drentse scholen neemt deel aan dit programma en krijgt hiervoor gelden om
cultuuronderwijs in de eigen school vorm te geven. Deze succesvolle samenwerking heeft ertoe geleid dat de partners nu een volgende stap willen gaan zetten.

Cultuurgedeputeerde Rein Munniksma zegt: "Ik ben met de intentieverklaring heel blij. Dit is een passende stap in een veranderende samenleving. Niet alles kunnen we als overheid aan de markt voor cultuur overlaten. Het gaat om aanbod dat echt voor iedereen, van jong tot oud toegankelijk is.
Provincie en gemeenten hebben hierin een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Deze intentie tot samenwerking leidt wat mij betreft tot een robuuste infrastructuur voor cultuureducatie en amateurkunsten op Drentse schaal. Een bundeling van expertise en middelen waar we jaren mee vooruit kunnen."

Ook vanuit de Vereniging Drentse Gemeenten (VDG) is het proces dat nu geleid heeft tot ondertekening van de intentieverklaring met belangstelling gevolgd. Eric van Oosterhout, voorzitter van het overleg van cultuurwethouders binnen het VDG is verheugd. "Samenwerking is in Drenthe een groot
goed; ook voor onze Kunstencentra. Met de provincie zijn wij hoopvol dat de directies van onze Kunstencentra de komende periode de kansen kunnen verzilveren."

Laatst bijgewerkt op 11 maart 2015.