Nieuws uit de raad van donderdag 5 maart


Op donderdag 5 maart is de gemeenteraad bij elkaar geweest. Op de agenda staan vijf agendapunten en er zijn door de VVD en het CDA vragen aangeleverd voor het vragenhalfuur.

Vragenhalfuur
De fractie van het CDA wil graag weten hoe het college staat tegenover de realisatie van een (semi-) permanente ambulancepost in onze gemeente. Wethouder Koops beantwoordt hier geen aanleiding voor te zien, omdat de aanrijtijdnorm niet wordt overschreden.
De VVD stelt vragen n.a.v. een artikel in De Telegraaf over de waarden van de gronden die Nederlandse gemeenten in bezit hebben. Wethouder Nagel beantwoordt dat de gemeente Bunschoten voldoende heeft geanticipeerd op de ontwikkelingen.

Advies op bezwaar raadsbesluit
Door de SVP als bespreekstuk gevraagd en via stemverklaring geeft de SVP aan waarom men tegen dit voorstel stemt.

Brandweerkazerne
De SGP zou graag zien dat er pas wordt besloten over het gevraagde budget bij de kadernota. De ChristenUnie geeft meteen aan dat men dit voorstel steunt en kiest voor de basisvariant. Wel aandacht voor duurzaamheid, lokale ondernemers en de in- en uitrit. De CAP wil graag weten waarom het
college nu met dit voorstel voor krediet komt en niet tijdens de kadernota. Verder aandacht voor lokale ondernemers.
De VVD is van mening dat de brandweerkazerne echt aan vernieuwing toe is. Wel vraagtekens bij de verschillen in de varianten die nu voorliggen. De VVD wil eerst discussie over waar het geld vandaan moet komen.
De SVP refereert aan het proces en vindt het jammer dat alles nu gericht is op overname door de VRU. Men heeft zelf ook een berekening laten maken die aanzienlijk lager uitvalt. Het CDA gaat voor de basisvariant in dit voorstel, het moet een doelmatig gebouw worden. Men wil een toezegging
hebben dat het een duurzaam gebouw wordt met zonnepanelen. Wethouder Heinen reageert op de vragen en geeft aan dat de raad regelmatig zal worden geinformeerd.
Het voorstel wordt aangenomen met alleen de stem van de SVP tegen.

Maatregelenverordening
De SGP dient bij dit voorstel een amendement in om het slot van de tekst van artikel 13 van de maatregelenverordening Participatiewet 2015 te wijzigen: van een verlaging van 50% naar 100 % van de bijstandsnorm gedurende twee maanden. Deze maatregel heeft betrekking op zeer ernstige
misdragingen met mogelijk blijvende impact. Het amendement wordt verworpen door de overige fracties, omdat er naast deze financiele maatregel ook strafrechtelijke vervolging mogelijk is en omdat een dergelijke maatregel de problemen voor gezinnen mogelijk nog groter maken.
Het voorstel wordt unaniem aangenomen.

Motie inzake bedrijfswoning en pluktuin
Deze motie wordt ingediend door de ChristenUnie, CAP, VVD en de SGP. Het geeft het college de opdracht zich nogmaals maximaal in te spannen om, met de daartoe bevoegde instanties, overeenstemming te bereiken over het realiseren van een tweede bedrijfswoning voor de maatschap Beukers en een
pluktuin te Eemdijk. De resultaten van deze inspanning binnen 6 maanden aan de gemeenteraad voor te leggen.
Wethouder Nagel zet uiteen waarom hij deze motie afraadt. De motie wordt aangenomen, CDA en SVP stemmen tegen.

Overige besluiten:

* Woonvisie (tegenstem SVP)
* Samenwerking bedrijfsvoering