Starters spreken zich uit over woonwensen


Gemeente Noordoostpolder en Mercatus hebben eind 2014 en begin 2015 onderzoek gedaan naar de woonwensen en verhuismotieven van starters/jongeren op de woningmarkt. Jongeren zijn een belangrijke groep en de gemeente en Mercatus wensen meer handvaten om deze groep goed te kunnen huisvesten. Ook
de gemeenteraad en dorpsbelangen hebben hier naar gevraagd. Aan het onderzoek hebben 1200 inwoners tussen de 16 en 35 jaar deelgenomen. De meeste starters geven aan behoefte te hebben aan een betaalbare huurwoning.

Liefst 800 thuiswonenden (mogelijke starters) en 400 zelfstandig wonenden hebben aan het onderzoek meegedaan. Dit is een goede respons en geeft een prima beeld van wat deze groep wil en heeft ervaren. Tijdens twee vervolgbijeenkomsten is met kleinere groepen verder gesproken over hun wensen en
ervaringen.

Vraag naar betaalbaar huren en volwaardig kopen

Uit het onderzoek komt naar voren dat jongeren in eerste instantie een voorkeur hebben voor een betaalbare huurwoning. Dit is echter slechts voor een korte duur. Daarna hebben zij de wens een `volwaardige' gezinswoning te kopen. De meeste starters willen in Emmeloord wonen.

Input voor beleid

De resultaten van het onderzoek worden gebruikt voor het woonbeleid van de gemeente, die hierover met Mercatus ook afspraken gaat maken.

Benieuwd naar meer resultaten?

Volg dan deze link: Startersonderzoek NOP

Binnenkort zullen de resultaten worden gepresenteerd aan de gemeenteraad en aan de dorpsbelangen.