Provincie Utrecht en Gemeente Utrechtse Heuvelrug sluiten Cultuurpact


De provincie Utrecht en de Gemeente Utrechtse Heuvelrug trekken samen op om cultureel erfgoed te behouden en culturele initiatieven te faciliteren. Wethouder Hans Nijhof, namens de gemeente Utrechtse Heuvelrug, en gedeputeerde Mariette Pennarts, namens de provincie Utrecht, tekenden hiervoor
woensdag 11 maart het Cultuurpact. Voorafgaand aan de ondertekening gaf Marja Mosterd, beheerder van de moestuin, een lezing over de architectonische geschiedenis van de kassenbouw.

De ondertekening gebeurde in een toepasselijke omgeving waar natuur, cultuurhistorie en cultureel erfgoed samenkomen: namelijk in de historische moestuin van Bartimeus in Doorn.

Het Cultuurpact tussen de provincie Utrecht en de gemeente Utrechtse Heuvelrug is gericht op het cultureel erfgoed behouden en gezamenlijk culturele initiatieven faciliteren van. Wethouder Hans Nijhof: ,,Doordat provincie en gemeente samen optrekken, komt er meer samenhang in de uitvoering van
onze cultuurnota's". Gedeputeerde Mariette Pennarts: ,,Ik vind het belangrijk om met gemeenten zoals Utrechtse Heuvelrug samen te werken aan het behoud van ons rijke culturele klimaat. Utrecht is een topregio waar het goed toeven is: cultuur en erfgoed dragen hier in belangrijke mate aan bij."

In het pact worden allerhande onderwerpen genoemd waarin de provincie en de gemeente samen op kunnen trekken. Concrete voorbeelden hiervan zijn:

* behoud historische buitenplaatsen,
* behoud, beheer en zichtbaar maken grafheuvels,
* aandacht voor wederopbouwperiode herbouw boerderijen buurtschap De Groep,
* instandhouding erfgoed door gebruik te maken van het Fonds Erfgoedparels van de provincie,
* een toekomstbestendige bibliotheek,
* organiseren FOOD-event waarbij inwoners van de Utrechtse Heuvelrug, maar ook daarbuiten, op een speelse en laagdrempelige manier in contact kunnen komen met de natuurlijke rijkdommen en de gebruiken van de Heuvelrug.

Na ondertekening van het Cultuurpact worden deze onderwerpen verder uitgewerkt in projectvoorstellen. Het pact loopt tot maart 2016, omdat de provincie in 2015 nieuw cultuurbeleid gaat ontwikkelen. Het gemeentelijk cultuurbeleid loopt door tot en met 2017. Van daaruit kijken beide overheden
wat in de toekomst gezamenlijk opgepakt kan worden.