Verduurzaming botst met Europese mededingingsbeleid

Maat (LTO Nederland) in overleg met minister Kamp (EZ)

Bij de verdere verduurzaming van de productie in de land- en tuinbouw is het nationale en Europese mededingingsbeleid steeds meer een blok aan het been. Het dogma van de laagste prijs moet worden ingeruild voor het beste duurzame concept. Het huidige mededingingsbeleid moet op de schop om economische groei en vertrouwen tussen marktpartijen te kunnen versterken.

Dit bracht voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland vanmorgen naar voren tijdens overleg met minister Henk Kamp (EZ) in Den Haag. Het overleg tussen Kamp en sociale partners in het SER-gebouw vond plaats in het kader van onder meer het naderende voorzitterschap van Nederland van de Europese Unie (eerste helft 2016).

Sociaal minimumloon

Voor economische groei en versterking concurrentiekracht in Europa zijn twee zaken volgens LTO essentieel: innovatie en een dynamisch mededingingsbeleid, gericht op een sterkere ketensamenwerking. Gezien de concurrentiepositie van het bedrijfsleven hield Maat een pleidooi voor een sociaal minimumloon per lidstaat, gebaseerd op het welvaartsniveau in elk land.

Maat benadrukte in zijn betoog dat de economische kracht van de Nederlandse land- en tuinbouw vooral te danken is aan samenwerking in de keten, dus aan de verbindingen tussen productie, verwerking en afzet. Tegen die achtergrond zijn er volgens hem mogelijkheden om duurzamer te werken (beter met minder gebruik van grondstoffen en energie, lagere emissies). Bepalend is evenwel dat een fair deel van de opbrengstprijs voor elke partner in de keten wordt gerespecteerd.

Innovatie

LTO Nederland staat vierkant achter de prioriteit, die ook de Europese Commissie toekent aan innovatie. De Europese Commissie wil de komende jaren 315 miljard euro investeren in innovatie. De innovatieve kracht van de agrosector is volgens de LTO-voorzitter in belangrijke mate terug te vinden op het erf en in de kas van boeren en tuinders. Hij sprak in dit verband van `een stille revolutie op het platteland'. De Europese innovatieprogramma's en de nationale vertaling ervan kunnen een heel positieve uitwerking, ook voor kleine ondernemers in het mkb, inclusief de agrarische sector, aldus de LTO-voorzitter.

11 maart 2015

BRON: Jack Luiten