Hulporganisaties geven de VN een dikke onvoldoende voor Syrie

21 noodhulp- en mensenorganisaties zeggen dat de oorlogvoerende partijen en invloedrijke staten erin zijn gefaald om de VN-VR resoluties uit te voeren. Mede daardoor was het afgelopen jaar weer een dieptepunt in de nu vier jaar durende burgeroorlog in Syrie.

Den Haag, 12 maart. Verschillende organisaties, waaronder Oxfam Novib, PAX en Save the Children komen vandaag met bijtende kritiek op de leden van de VN-Veiligheidsraad, die hebben gefaald om het lijden van burgers in Syrie te verlichten. Oxfam Novib's beleidsadviseur Jorrit Kamminga zegt: "Wanneer is het eindelijk genoeg geweest? Staan we volgend jaar hier weer met een rapport met nog slechtere cijfers? Het gebrek aan daadkracht van de internationale gemeenschap is schrijnend en we zijn nog geen stap dichterbij een politieke oplossing."

Ondanks drie resoluties van de VN-Veiligheidsraad in 2014, waarin opgeroepen wordt tot betere bescherming van en hulpverlening aan Syrische burgers, is de levering van humanitaire hulp in grote delen van Syrie steeds moeilijker geworden. Er zijn de afgelopen twaalf maanden meer mensen gedood, ontheemd en hulpbehoevend geworden, zo stelt het nieuwe rapport Failing Syria.

Het rapport bevat een scorecard die de eisen in de resoluties van de Veiligheidsraad van vorig jaar, vergelijkt met wat er daadwerkelijk veranderd is. Kamminga: "Failing Syria laat zien dat de vechtende partijen en ook de VN eigenlijk totaal geen gehoor geven aan deze belangrijke resoluties waardoor het leed van de Syrische bevolking voortduurt." Het rapport geeft zelfs aan dat er op vier belangrijke gebieden sprake is van een verslechtering:

- Meer burgerslachtoffers: in 2014 stierven 76 duizend burgers, op een totaal van ten minste 220.000 doden in vier jaar tijd;

- Minder toegang tot hulp : 4,8 miljoen mensen wonen nu in regio's die de VN bestempeld als "moeilijk te bereiken", 1 miljoen meer dan in 2013. Gezamenlijke hulpkonvooien hebben in 2014 minder mensen in Damascus bereikt dan in 2013 (1,1 miljoen tegen 2,9 miljoen). Er zijn slechts vijf van de 34 grensovergangen met Syrie open voor hulpkonvooien;

- Meer behoefte aan noodhulp: 5,6 miljoen kinderen hebben hulp nodig, een toename van 31 procent sinds 2013;

- Minder financiering van noodhulp: In 2014 werd slechts 57% van de benodigde financiering gehaald, terwijl dit in 2013 nog 71% was.

"Momenteel zijn de woorden van de Veiligheidsraad een lege huls. Vorig jaar is er veel te weinig concrete actie geweest van zowel de oorlogvoerende partijen als belangrijke landen zoals onder meer Rusland en de VS. De humanitaire crisis is alleen maar erger geworden. De vraag is wat deze resoluties opleveren: Wat biedt een resolutie aan een Syrische moeder als haar huis gebombardeerd wordt en haar kinderen honger lijden," stelt Kamminga.

"In heel Syrie, lopen kinderen onderwijs mis omdat wij ze niet kunnen bereiken, veel scholen zijn vernield en ouders zijn te bang om ze naar school te sturen, uit angst voor een aanval", zegt de directeur van Save the Children, Pim Kraan. "Terwijl noodhulpmedewerkers hun levens op het spel zetten om nodige hulp en diensten te geven, blijven miljoenen Syriers buiten hun bereik, niet alleen vanwege de gevechten en steeds erger wordende situatie, maar ook vanwege het gebrek aan financiering en bureaucratische obstakels."

"De bittere werkelijkheid is dat de Veiligheidsraad heeft gefaald in het uitvoeren van de eigen resoluties. Vorig jaar was het donkerste jaar in dit verschrikkelijke conflict. De oorlogvoerende partijen zijn straffeloos doorgegaan en hebben de eisen van de Veiligheidsraad genegeerd, burgers worden niet beschermd, en de toegang tot noodhulp is er niet beter op geworden", zegt de secretaris-generaal van de Noorse Vluchtelingenraad, Jan Egeland.

De noodhulporganisaties roepen VN-lidstaten en de Veiligheidsraad op zowel humanitair als politiek hun beloften gestalte te geven om te vermijden dat er volgend jaar een nog slechter rapportcijfer wordt uitgedeeld.