Agrofoodpluim voor De Regte Heijden


Agrofoodpluim voor De Regte Heijden

11-03-2015

Melkveebedrijf De Regte Heijden ontving op 11 maart de Agrofoodpluim uit handen van gedeputeerde Yves de Boer. Met deze aanmoedigingsprijs spreekt de provincie Noord-Brabant haar waardering uit voor ondernemers die zich onderscheiden in innovatie en/of verduurzaming binnen de agrofoodsector.

video

Video downloaden:

* mp4 Regte Heijden Provincie | 78MB

Wat dit melkveebedrijf zo bijzonder maakt is de agro-ecologische werkwijze, waarbij Wim en Harriette van Roessel zich laten inspireren door de permacultuur. In hun bedrijfsvoering staat samenwerken met en leren van de natuur centraal.

Permacultuur

Op het melkveebedrijf staan de 125 koeien en 40 stuks jongvee het hele jaar in de wei, schuilen in het aangelegde stuk bosweide of grazen in de kruidenrijke weilanden met klaver. Deze klaver haalt op een natuurlijke manier stikstof uit de lucht waardoor kunstmest overbodig is. De eetbare hagen
zorgen samen met de pure grond voor nog gezondere koeien. Wat resulteert in vers, betrouwbaar en eerlijk vlees, melk, yoghurt en vla. De bosweide is een duidelijk voorbeeld waarbij Wim en Harriette zijn geinspireerd door de permacultuur. Alles draait daarbij om de samenhang tussen bodem,
plant, dier, mens en omgeving. De bloeiende grassen en kruiden in de bosweide dragen bij aan de biodiversiteit, de koeien blijven gezonder dankzij de eetbare hagen en hebben in de zomer schaduw van de bomen.

Dierenwelzijn, mens en natuur

Na een jarenlange traditionele aanpak ging bij Wim en Harriette de knop om. Nu ontwikkelt De Regte Heijden zich naar een duurzaam en vernieuwend bedrijf, met aandacht voor dierenwelzijn, mens en natuur.

Ondernemers zoals Wim en Harriette zijn van groot belang om Brabant tot een van de meest innovatieve en duurzame agrofoodregio's van Europa te maken. De Regte Heijden werkt aan een optimale combinatie van gezondheid, dierenwelzijn en milieu. Harriette legt uit: "Wij zoeken constant het
uiterste op en gaan na hoe we nog dichter bij de natuur kunnen blijven. Mijn streven is om lokaal, vers en gezond voedsel te produceren met respect voor de mens en de aarde." Voor Brabant is de bijdrage van Wim en Harriette aan de productie van betrouwbaar, gezond en duurzaam voedsel van grote
toegevoegde waarde en bovendien een inspiratie voor collega-ondernemers.