Dure dollar probleem bij import groene planten


12 maart 2015

Dure dollar probleem bij import groene planten

De dollar stijgt weer in waarde. Voor grote internationale bedrijven heeft het een gunstig effect. Maar voor importerende bedrijven in het MKB werkt het verstikkend.

Dollars And Euros Background Sm

Ook de van buiten Europa importerende sierteelt heeft een behoorlijke uitdaging aan de recente ontwikkelingen van de dollarkoers. Bijvoorbeeld in de productgroep Groene planten. Een flink aantal groene planten wordt door kwekers geimporteerd uit Zuid-Amerika tegen de dollarkoers, om vervolgens
in Nederland afgekweekt te worden en via de marktplaatsen, zoals FloraHolland verhandeld te worden.

In de afgelopen periode was er ook sprake van een daling van olie en gas prijzen. Echter, in de kostprijs van een product kunnen die gunstige ontwikkelingen de negatieve effecten van de dollarkoers bij de import van planten zoals bijvoorbeeld Dracaena, Croton, etc. bij lange na niet
compenseren. Nu de dollar voor deze importerende kwekers weer duurder wordt, terwijl de verkoopprijzen van de producten op de marktplaats nog niet stijgen, verdampt de ruimte van de ondernemer om te kunnen blijven ondernemen. Want door de aanzienlijk duurdere dollar is de kostprijs met zo'n 10
tot 20 procent gestegen, afhankelijk van het in te kopen product.

Leden van de productcommissie Groene Planten van FloraHolland vrezen dat op termijn de huidige ontwikkeling van de dollar een aanjagend effect gaat hebben op de verschraling van het beschikbare assortiment groene planten.

Een eventuele verschraling op de markt raakt ook de handelaren, die belang hebben bij een breed en diep aanbod van groene kamerplanten.

Een positieve ontwikkeling bij de consument is dat de groene planten weer steeds meer in trek zijn volgens diverse trend onderzoeken. Biedt dat weer genoeg nieuwe kansen?

FloraHolland neemt de dollarproblematiek mee in een marktplan voor de productgroep Groene planten en wil kwekers en klanten elkaar samen laten versterken.